Guardian: Η ένταση Ρωσίας- Ουκρανίας έφτασε και στο Άγιο Όρος

Guardian: Η ένταση Ρωσίας- Ουκρανίας έφτασε και στο Άγιο Όρος Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Ο αντίκτυπος από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δώσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία και η έντονη αντίδραση της ρωσικής εκκλησίας έχει συνέπειες και στη ζωή του Αγίου Όρους, γράφει ο Guardian. 

Σε εκτενές ρεπορτάζ της, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας έχει μεταφερθεί στο Άγιο Όρος και κάνει λόγο ακόμα και για «προβλέψεις για βία». 

«Δεν είναι όλα καλά στην Ορθοδοξία αυτή την περίοδο» γράφει η εφημερίδα. «Μια διαμάχη που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σχίσμα και σκοτεινές συζητήσεις για βία ανάμεσα στις διάφορες ορθόδοξες εκκλησίες».

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να απονέμει το καθεστώς της αυτοκέφαλης εκκλησίας στην ουκρανική εκκλησία, καθιστώντας την ουσιαστικά ανεξάρτητη.

«Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος θεωρεί την Ουκρανία δική του επικράτεια. Ο Κύριλλος απάντησε με έντονο τρόπο και ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων με την Κωνσταντινούπολη».

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί στο Κίεβο η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για την ουκρανική εκκλησία.

«Υπάρχουν προβλέψεις για βία αν η ουκρανική κυβέρνηση αποφασίσει να αποσπάσει εκκλησιαστική περιουσία που ανήκει έως τώρα στο Πατριαρχείο Μόσχας. Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης είναι αισθητές στο Άγιο Όρος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το όνομα του οποίου μνημονεύεται στις εκκλησιαστικές λειτουργίες», γράφει ο δημοσιογράφος του Guardian.  

«Ο Κύριλλος έχει απαγορεύσει στους Ρώσους τη Θεία Κοινωνία στις εκκλησίες του Αγίου Όρους και αποκαλεί τους ιερείς που μνημονεύουν τον Βαρθολομαίο σχισματικούς, κάτι που προφανώς δημιουργεί αμφιβολίες και διλήμματα σε όσους Ρώσους θέλουν να επισκεφτούν τον Άθω». 

Ο Guardian επικοινώνησε με τον μοναχό Μακάριο, ο οποίος ζει για περισσότερα από 50 χρόνια στο Άγιο Όρος.

Ο Μακάριος είπε σε Λευκορώσους επισκέπτες πως η Ουκρανία «είναι μία ανεξάρτητη χώρα και δικαιούται τη δική της εκκλησία». Οι Λευκορώσοι τον κοίταξαν με αμφιβολία. Την άποψη του Μακάριου δε συμμερίζεται ούτε ο Ουκρανός μοναχός Αγάθωνας. Αποκαλεί τους συμπατριώτες του που στηρίζουν την αυτοκεφαλία της εκκλησίας «σχισματικούς και αιρετικούς» και πιστεύει πως η ουκρανική εκκλησία πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Μόσχας. 

Ο Μακάριος από την πλευρά του λέει πως τα ρωσικά σχέδια στο Άγιο Όρος δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ανάγονται στην εποχή των τσαρικών χρόνων. «Οι Ρώσοι δεν αγαπούν αυτό το μέρος μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς. Είναι ένα ωραίο μέρος και για στρατιωτικούς σκοπούς στο Αιγαίο Πέλαγος», τονίζει.  

Ο Μακάριος επιμένει ότι η πλειοψηφία των μοναχών είναι ενωμένοι ως προς την αφοσίωση τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όμως παραδέχεται πως «υπάρχουν κάποιοι μοναχοί που απλά αγαπούν τα ρωσικά χρήματα».

«Ένας από τους Ρώσους που θεωρούνται εξαιρετικά δραστήριοι στο Άγιο όρος είναι ο Κονσταντίν Μπαλοφέεβ,  επιχειρηματίας, γνωστός ως "Ορθόδοξος ολιγάρχης", στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για τον ρόλο του στη χρηματοδότηση αποσχιστικών κινημάτων στην ανατολική Ουκρανία». γράφει ο Guardian. 

Στο ρεπορτάζ καταγράφονται και οι απόψεις του μοναχού Αλέξανδρου, ο οποίος προέρχεται από το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Πάνω στα ρούχα του έχει την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου. Η κορδέλα, χρώματος μαύρου και πορτοκαλί, είναι σύμβολο όσων υποστηρίζουν την απόσχιση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας. 

Ο 52χρονος Αλέξανδρος είναι πρώην σοβιετικός στρατιωτικός πιλότος, έχοντας μάλιστα υπηρετήσει στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Αργότερα υπήρξε πιλότος ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού με πτήσεις και σε εμπόλεμες περιοχές. 

Το 2011 έγινε μοναχός και έκτοτε ζει στη Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. 

Όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην περιοχή καταγωγής του, το 2014, επέστρεψε εκεί για να υποστηρίξει τις αποσχιστικές δυνάμεις ενάντια στον ουκρανικό κυβερνητικό στρατό. 

«Ο ηγούμενος μου έδωσε την ευλογία του να πάω αλλά μου είπε πως αν κρατήσω όπλο θα πεθάνω. Τον ρώτησα τι μπορεί να κάνω σε έναν πόλεμο χωρίς όπλο και μου απάντηση: "Πολέμησε με τα λόγια σου". Και χάρη στα λόγια μου καταστρέψαμε τη μισή ουκρανική αεροπορία. Σχεδίαζα χάρτες από τα σχέδια πτήσης τους πάνω σε μια χαρτοπετσέτα και τα καταρρίψαμε όλα», λέει.

Ο Αλέξανδρος τονίζει πως ο Βαρθολομαίος, με την απόφαση του να παράσχει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία, «στέλνει 5 έως 7 εκατομμύρια ανθρώπους κατευθείαν στην κόλαση». Προσθέτει πως είναι «πνευματικά δύσκολο» να συνεχίσει να προσεύχεται σε λειτουργίες που μνημονεύεται το όνομα του Βαρθολομαίου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ