Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών θα μπορούν από Δευτέρα 5 Ιουλίου να μετακινούνται στα νησιά όσοι πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν.

 

Στόχος του μέτρου είναι να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού σε νησιωτικές περιοχές χωρίς υποδομές σε νοσοκομεία, καθώς την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από 5 Ιουλίου ισχύουν τα εξής:

 

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

 

  • Για τους ενήλικες:

    α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
    β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
    γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

 

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

 

Από το μέτρο εξαιρούνται Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα, και επίσης εξαιρούνται:

 

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

 

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

 

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.