Γώγος: Σημαντικό πρόβλημα θετικότητας σε αρκετά νησιά - Είμαστε στο τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Γώγος: Σημαντικό πρόβλημα θετικότητας σε αρκετά νησιά - Είμαστε στο τέταρτο κύμα κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Με 210 εκατομμύρια κρούσματα και 4,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και, με μόλις 1,86 δισεκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένους (23,8%), ο ιός είναι παρών και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό την μορφή του νέου τέταρτου κύματος, συνδέεται κυρίως με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και κυρίως της μεγάλης μεταδοτικότητας, τόνισε ο καθηγητής στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα

«Υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο πιο σοβαρή νόσο, κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένους αλλά φαίνεται ότι και συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα. »

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά σε ανεμβολίαστους που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν και άρα να μεταδώσουν τον ιό. Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σε σχέση με την πρόκληση σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου, σε ποσοστά που είναι πάνω από το 90%. «Είναι λιγότερο δραστικά στην πρόκληση λοίμωξης σε ποσοστά μεταξύ 60% και 88%. Η λοίμωξη όμως που προκαλείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στην μεγάλη πλειοψηφία πολύ ελαφριά.»

Η χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα η χρήση προστατευτική μάσκας είναι αναγκαία για την προφύλαξη και τον έλεγχο της διασποράς.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5,5 εκατομμύρια άτομα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας να ανέρχονται σε 21.567 με αύξηση 12,44%. Τις τελευταίες ημέρες το φορτίο παρουσιάζει περαιτέρω τάση αύξησης. 

Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα θετικότητας σε αρκετά νησιά. Νάξος, Μύκονος, Πάρος Ρόδος είναι μερικά από αυτά. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι σχεδόν πλήρης και στην Ελλάδα, σε ποσοστό πάνω από 85%.

Η πανδημία αποτελεί αυτή τη στιγμή κυρίως νόσο των νέων, με την διάμεση ηλικία να διαμορφώνεται περίπου στα 29 έτη, τόνισε ο καθηγητής. «Αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μία στροφή στις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως στις περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.»

Καταγράφεται σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισαγωγών - εξαγωγών από νοσοκομεία. (χθες 290 έναντι 219). 

Μέχρι χθες, 1.872 άτομα νοσηλεύονταν σε κλινικές COVID, έναντι 961 προ τεσσάρων εβδομάδων και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 προ 4 εβδομάδων. Το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκε αύξηση 29,44% στις ΜΕΘ. 

Η κάλυψη στις κλινικές Covid (οι οιποίες έχουν μάλιστα αυξηθεί) είναι περίπου στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη είναι στο 60%. «Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως η Κρήτη, με κάλυψη στο 96,5%. Λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76% και Θεσσαλονίκη με 57%. 

Η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Για τους εμβολιασμένους ασθενείς, ο κ. Γώγος τόνισε πως το ποσοστό τους είναι πολύ μικρότερο στις ΜΕΘ Covid, και ακόμα, πολύ μικρότερο, είναι το ποσοστό είναι αυτό που αφορά τους θανάτους εμβολιασμένων. «Και να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ηλικίες είναι μεγάλες, άνω των 65 ετών και υπάρχουν και υποκείμενα νοσήματα.»

«Ο εμβολιασμός βοηθά και αυτή την εποχή έχουμε την μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, από την αρχή της πανδημίας. Σε αυτή την φάση της πανδημίας, και μέχρι να χτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας, μέσω κυρίως του εμβολιασμού, και μέχρι να έχουμε ένα αναγκαίο για το επικρατούν στέλεχος, ποσοστό ανοσίας που μπορεί να φτάνει και πάνω από 80% - 85%, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και κυρίως τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε περιπτώσεις συνωστισμού. 

Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια - έτσι είναι πάντοτε η κατάσταση με τα φάρμακα και ιδιαίτερα με τα εμβόλια - και μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις, συνήθως ήπιες, και σε πλήρως εμβολιασμένους.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ