Γώγος: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες κρούσματα

Γώγος για ευλογιά των πιθήκων: Υπάρχει δυναμική του ιού -Δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε χιλιάδες κρούσματα Facebook Twitter
Φωτ: CDC on Unsplash
0

Για την ευλογιά των πιθήκων μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος εξήγησε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τη διασπορά σε χώρες μη ενδημικές. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η «δυναμική του ιού είναι μεγάλη».

«Τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 100 και καμιά 30άρια πιθανά, αλλά η δυναμική της φαίνεται να είναι μεγαλύτερη. Από τις 10-13 Μαΐου που ξεκίνησαν έχουμε ταχεία αύξηση και αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε παραπάνω από εκατοντάδες και χιλιάδες κρούσματα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά με την συγκεκριμένη νόσο».

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι «το ανησυχητικό είναι ότι έχει επικρατήσει σε χώρες πέρα των ενδημικών, δηλαδή εμφανίστηκε ταυτόχρονα και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά. Νομίζω έχουμε και στην Αυστραλία. Υπάρχει μεγάλη διασπορά σε δύο-τρεις ηπείρους. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ο ιός πέρα των ενδημικών περιοχών.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται -Τα συμπτώματα

Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με την στενή επαφή. Ερωτηθείς για το εάν μεταδίδεται με την χειραψία, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «δεν είναι καθόλου το ίδιο μεταδοτική με νοσήματα που μεταδίδονται με τη επαφή και τις αναπνευστικές εκκρίσεις. Χρειάζεται παρατεταμένη και στενή επαφή. Με την χειραψία, για παράδειγμα, με έναν που είναι θετικός μπορεί να μεταδοθεί.

Αλλά προφανώς κάποιος που είναι θετικός και έχει τα συμπτώματα πρέπει να απομονωθεί. Το πλεονέκτημα είναι ότι η νόσος αυτή μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της νόσου, δηλαδή δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση της επώασης. Ο άρρωστος που είναι θετικός έχει τα συμπτώματα, έστω τα ήπια του αναπνευστικού πριν κάνει το εξάνθημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το πρώτο σύμπτωμα είναι μια απλή γρίπη, καταρροή, βήχας, μυαλγίες.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι ο δείκτης R είναι κάτω από ένα, οπότε δύσκολα γίνεται επιδημία. «Η δυναμική υπάρχει, μεν, αλλά δεν είναι ίδια με άλλες πανδημίες. Αυτό που θα χρειαστεί οπωσδήποτε είναι η απομόνωση των πασχόντων», τόνισε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ