Φωτοβολταϊκό δέντρο στη Θεσσαλονίκη με λαμπερούς «καρπούς»

Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εντυπωσιάζει το φωτοβολταϊκό δέντρο που «φυτεύτηκε» σε πάρκο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Νέου Δημαρχείου.

Πρόκειται για ένα γλυπτό, με την μορφή φωτοβολταϊκού δέντρου, το οποίο είναι κατασκευασμένο μεταξύ άλλων κι από ανακυκλωμένες συσκευές θέρμανσης καπνού IQOS, δωρεά εταιρείας παραγωγής προϊόντων καπνού στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Το πρωί η εικόνα του μοιάζει με ξερό δέντρο, από τα κλαδιά του οποίου κρέμονται περίεργοι «καρποί». Το βράδυ, όμως, οι ασυνήθιστοι αυτοί «καρποί» φωτίζονται κάνοντας την εικόνα του δέντρου ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πραγματικότητα, οι «καρποί» είναι 500 led χαμηλής κατανάλωσης που βγάζουν λευκό ψυχρό φως. Η νυχτερινή εικόνα του δέντρου συμπληρώνεται από μπλε ραβδώσεις που απλώνονται στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου και μοιάζουν με αρτηρίες, μέσω των οποίων κυκλοφορεί η ενέργεια από και προς τα φωτιστικά. Για την τροφοδοσία τους με ρεύμα γίνεται χρήση τριών φωτοβολταϊκών πάνελς που τοποθετήθηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων από το δέντρο. Η καλωδίωση έγινε υπόγεια ώστε να μην είναι ορατή στους διερχόμενους.

Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δέντρο έχει ύψος 2,70μ και είναι «φυτεμένο» απέναντι από το Δημαρχείο, στο τμήμα ανάμεσα στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κοντά στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μικρή απόσταση από το «δέντρο» υπάρχει μια στήλη με πληροφορίες για το γλυπτό, για τη σημασία αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και για τον σκοπό αυτής της δωρεάς.  Στα κείμενα που φιλοξενεί ο διπλής όψης πίνακας γίνεται εμφανές πως σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών και να στραφεί στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτοβολταϊκο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για το τελευταίο θέμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Σε μια ώρα η γη λαμβάνει περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι θα κατανάλωνε σε ένα έτος» και ότι: «Το κόστος ενός φωτοβολταϊκού panel έχει μειωθεί από $105/W το 1975 σε $0,20/W το 2020, δηλαδή κατά 99,2%, παρέχοντας μία ανταγωνιστική πλέον μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλο φάσμα μεγέθους, από φακό (κάτω από 1W) σε κανονική μονάδα μεγέθους λιγνιτικού σταθμού (300MW).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ