Δέκα φορές πάνω έφτασαν οι συγκεντρώσεις των τοξικών αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής την Πέμπτη, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται σε πολλές περιοχές.

 

«Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ατμόσφαιρα ήταν 10 φορές πιο τοξική», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Νίκος Μιχαλόπουλος.

 

«Για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το χρόνιο άσθμα και η αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των ασθενών» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

 

«Ακόμα και άνθρωποι καθόλα υγιείς μπορεί να εμφάνισαν συμπτώματα εξαιτίας των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως και σήμερα η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη, συμπληρώνοντας πως οι μάσκες που φοράμε για τον κορωνοϊό βοηθούν στην παρούσα κατάσταση.

 

Οδηγίες προστασίας από το υπουργείο Υγείας

 

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους κατοίκους Κορινθίας και Αττικής να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο διαμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.