Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός και στην Ελλάδα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα - Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός και στην Ελλάδα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα - Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων απασχολεί ιδιαιτέρως τις υγειονομικές Αρχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκφράζει αγωνία για πιθανώς αυξημένη μετάδοσή του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το βράδυ του Σαββάτου σήμανε συναγερμός και στην Ελλάδα για το πρώτο ύποπτο κρούσμα, με τις απαντήσεις να αναμένονται αύριο, Δευτέρα.

Πρόκειται για έναν νεαρό Βρετανό ο οποίος ταξίδεψε με τη σύντροφό του στην Κεφαλονιά για διακοπές. Ο 29χρονος φαίνεται ότι φέρει εξανθήματα, χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά όχι η συνοδός του.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς αξιολόγησαν το περιστατικό ως ύποπτο και ο άνδρας αεροδιακομίστηκε, μέσα σε ειδική κάψουλα, στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου παραμένει μέχρι να διαπιστωθεί εάν πρόκειται ή όχι για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Στο ίδιο νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και η ασυμπτωματική σύντροφός του και έχουν τοποθετηθεί και οι δύο σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης.

Αναλαμβάνει ο Τσιόδρας

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας είναι εκείνος που έχει αναλάβει την περίπτωση.

Μαζί του και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας –Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε ανακοίνωσή του, επεσήμανε πως «ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωματική, διακομίζονται στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης».

«Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα» συμπληρώθηκε.

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Κρούσματα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, με τις πληροφορίες να κάνουν για περισσότερες από 100 περιπτώσεις στην Ευρώπη. Εκτός γηραιάς Ηπείρου, έχουν καταγραφεί περιστατικά σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν την Παρασκευή 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Απαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων

Παρακάτω ακολουθούν μία σειρά από ερωταπαντήσεις για την ευλογιά των πιθήκων και τα στοιχεία που πρέπει να γίνουν γνωστά για τη μετάδοση και τα συμπτώματά της, μεταξύ άλλων. 

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που, κυρίως, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Τι πρέπει να κάνω για να μην νοσήσω;

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

 • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
 • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
 • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
 • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

 • Πυρετός
 • Κεφαλαλγία
 • Μυαλγίες
 • Οσφυαλγία
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
 • Ρίγος
 • Καταβολή δυνάμεων
 • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο νόσημα;

Στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας;

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

 • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
 • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Ποια είναι η θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων;

Η αντιμετώπιση της νόσου αποσκοπεί στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Συνήθως, η πορεία είναι ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2 - 4 εβδομάδες.

Συχνά χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αλλά και να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ