Ευλογιά των πιθήκων: Στα 69 τα κρούσματα στη χώρα μας

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 69 τα κρούσματα στη χώρα μας Facebook Twitter
Φωτ.: Livescience
0

Τρία νέα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και πλέον ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 69.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ, σε 69 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 15 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται, ότι προηγούμενη Πέμπτη είχαν ανακοινωθεί συνολικά 66 κρούσματα.

Είναι όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (29%).

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω Γράφημα.

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 69 τα κρούσματα στη χώρα μας Facebook Twitter

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.837 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται  μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ελλάδα / Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους»

Ο διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και η κόρη του, σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των μισαναπηρικών στίχων στο νέο τραγούδι του Light
LIFO NEWSROOM
Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Ελλάδα / Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: Τον κατασκευαστή της βόμβας αναζητούν οι Αρχές - Στο «μικροσκόπιο» το κινητό της 38χρονης

Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά έναν άνδρα, φερόμενο ως κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος φέρεται να διέμενε με την 38χρονη σε διαμέρισμα στα Λαδάδικα που είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb
LIFO NEWSROOM