Ευλογιά των Πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα - 47χρονος με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία

Ευλογιά των Πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα - 47χρονος με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Επιβεβαιώθηκε από τον ΕΟΔΥ το δεύτερο κρούσμα της Ευλογιάς των Πιθήκων στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για 47χρονο που είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Ισπανία

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι άνδρας 59 χρόνων που προσφάτως είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σημερα, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ