Eurostat: Πάνω από 1 στους 4 Έλληνες απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Eurostat: Πάνω από 1 στους 4 Έλληνες απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, με το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο μονάχα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με βάση την Eurostat.

Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 22%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, 95,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (22% του πληθυσμού) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των μελών του. Το ποσοστό παρέμεινε σχετικά σταθερό σε σύγκριση με το 2021 (95,4 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34,4%), τη Βουλγαρία (32,2%), την Ελλάδα (26,3%) και την Ισπανία (26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), τη Σλοβενία (13%) και την Πολωνία (16%).

Ποιοι κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό

Οι γυναίκες, οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι είχαν, κατά μέσο όρο σύμφωνα με την Eurostat, περισσότερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2022 σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες (22,7% έναντι 20,4%).

Όσον αφορά την ηλικία, ο υψηλότερος κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ καταγράφηκε για νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-24 ετών (26,5%), ενώ ο χαμηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε για ενήλικες ηλικίας 25-49 ετών (19,9%). Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 20,2% για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και 21% για τον πληθυσμό ηλικίας 50-64 ετών. Η νεότερη ηλικιακή ομάδα, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, είχε επίσης σχετικά υψηλό κίνδυνο (24,7%).

Εκτός από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε επίπεδο ΕΕ, περισσότερο από το ένα τρίτο (34,5%) όλων των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με το 10,5% των ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα με τριτοβάθμιο (υψηλό) μορφωτικό επίπεδο. Το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο ήταν 19,8%.

Ενδεικτικά στην ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (65,2 %) των ανέργων ηλικίας 18 ετών και άνω διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2022. Το ποσοστό των συνταξιούχων που διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 19,1% και το μερίδιο των απασχολουμένων ήταν 11,1%.

Στην ΕΕ συνολικά, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ήταν λίγο υψηλότερος από ό,τι για εκείνα χωρίς. Πάνω από το ένα πέμπτο (22,4 %) των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά στην ΕΕ διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (20,8 %).

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάτι: 7 χρόνια από την τραγωδία με τους 104 νεκρούς

Ελλάδα / Εικόνες από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 7η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι

Στο πλαίσιο της 7ης «μαύρης» επετείου από τη φωτιά στο Μάτι ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι, διοργάνωσε σήμερα εκδηλώσεις μνήμης «για να μην ξεχαστεί το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018»
LIFO NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε Αττική και Ηράκλειο

Ελλάδα / Εισαγγελική έρευνα για εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε Αττική και Ηράκλειο

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά περισσότερες από δέκα ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ως βιολογικών
LIFO NEWSROOM