WEEKEND

Επιδημία κοροναϊού: Τα ελληνικά νοσοκομεία προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα»

Επιδημία κοροναϊού: Τα ελληνικά νοσοκομεία προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία μονάδων υγείας, ΕΚΑΒ και υπουργείου για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού ασθενών που θα νοσήσουν από την επιδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι υγειονομικές αρχές ήδη έχουν προχωρήσει στην προετοιμασία της «επόμενης ημέρας», με πρόβλεψη για επίταξη ιδιωτικών κλινών Εντατικής και ασθενοφόρων, προσωρινή αλλαγή χρήσης πτερύγων νοσοκομείων και μικρών μονάδων υγείας, και εργαστηριακή επιβεβαίωση για το ενδεχόμενο λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό μόνο ασθενών με σοβαρά συμπτώματα.

Πτέρυγες αποκλειστικά για ασθενείς με κοροναϊό

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας είναι να εφαρμοστεί ότι έγινε φέτος και με τη γρίπη, όπου καθορίστηκαν συγκεκριμένοι απλοί θάλαμοι, για τη νοσηλεία αποκλειστικά των ασθενών με τη νόσο ώστε να μη διασπαρεί ο ιός σε άλλους νοσηλευόμενους.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επικεφαλής των νοσοκομείων με ευθύνη των υγειονομικών περιφερειών έχουν λάβει εντολή να καταστρώσουν επιχειρησιακά σχέδια για εκκένωση πτερύγων οι οποίες θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κοροναϊό, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για μικρά νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Παμμακάριστος στην Αθήνα ή το ανενεργό νοσοκομείο νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα.

«Επίταξη» κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων, επισκευή «αποστρατευμένων» ασθενοφόρων και ενίσχυση προσωπικού

Μεγάλη πίεση αναμένεται να ασκηθεί επίσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την «επίταξη» κλινών των ιδιωτικών νοσοκομείων σε περίπτωση μεγάλης επιδημίας. Ο ΕΟΠΥΥ έχει καταγράψει πόσες ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή η προσπάθεια για ενεργοποίηση περισσότερων ασθενοφόρων κυρίως στο λεκανοπέδιο, με επισκευή οχημάτων που είναι «αποστρατευμένα» λόγω βλαβών, αλλά και ενίσχυση σε προσωπικό.

Αναφορικά με τα υλικά και τα φάρμακα, έχει ήδη γίνει καταγραφή των αποθεμάτων στα νοσοκομεία της χώρας. Ειδικά για τα νοσοκομεία αναφοράς έχει διασφαλιστεί ότι διαθέτουν αντιιικά φάρμακα, ο συνδυασμός των οποίων φαίνεται από μελέτες ότι είναι ο πιο ελπιδοφόρος για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών COVID-19, ενώ ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει ήδη αποφασίσει για τα θεραπευτικά σχήματα που θα χορηγούνται στους ασθενείς.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου γίνεται σε τέσσερα μικροβιολογικά εργαστήρια και συγκεκριμένα αυτά των ΕΚΠΑ, Παστέρ, ΑΠΘ και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, ενώ αύριο μπαίνει στη «μάχη» και το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Οι φάσεις της επιδημίας

Το σχέδιο εξελίσσεται ανάλογα με τις φάσεις της επιδημίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων:

- Η φάση 0 περιγράφει μια κατάσταση με μηδενικά περιστατικά και όπως καταδεικνύει ο παγκόσμιος χάρτης του κοροναϊού έχει πλέον ξεπεραστεί.

- Στη φάση 1, υπάρχουν πολλαπλά περιστατικά και περιορισμένη μετάδοση στην κοινότητα από γνωστή «πηγή» (ασθενείς που έχει εντοπίσει το σύστημα). Σε αυτή τη φάση βρισκόταν τουλάχιστον έως την Παρασκευή η χώρα μας, με εξαίρεση την Αμαλιάδα, η οποία εκτιμάται ότι έχει περάσει σε φάση 2.

- Η φάση 2 αφορά σε έναν αυξανόμενο αριθμό περιστατικών και μεγαλύτερη μετάδοση στην κοινότητα.

- Στη φάση 3 περιγράφονται τοπικές επιδημίες χωρίς πλέον να διακρίνεται η αρχή τους με συνεχή μετάδοση της νόσου και αυξανόμενη πίεση στα συστήματα υγείας.

- Στην τελευταία φάση, 4, υπάρχει ευρεία και συνεχιζόμενη μετάδοση με φοβερή πίεση των συστημάτων υγείας.

Να σημειωθεί πως στις φάσεις 1 και 2 όλα τα περιστατικά νοσηλεύονται για λόγους αποφυγής διασποράς της νόσου. Σε επόμενες φάσεις, τα ήπια περιστατικά μπορεί να μένουν σπίτι τους. Στις φάσεις 2, 3 και 4 όλα τα περιστατικά με συμπτώματα του αναπνευστικού θεωρούνται ύποπτα περιστατικά COVID-19, και η εργαστηριακή επιβεβαίωση γίνεται μόνο στους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Ελλάδα
0

WEEKEND

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ