ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ

Ενδιαφέρον από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ για συνεργασία με ελληνικά ΑΕΙ Facebook Twitter
0

Συνολικά 30 αμερικανικά πανεπιστήμια θα έλθουν στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να διερευνήσουν πιθανές συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ.


Η τελική λίστα των ιδρυμάτων που θα έλθουν ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, καθώς η άτυπη προθεσμία δήλωσης συμμετοχής που είχε τεθεί, ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» μεταξύ των ΑΕΙ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι και μέλη της περίφημης Ivy League, την οποία αποτελούν το πανεπιστήμια Κολούμπια, Μπράουν, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ, Κόρνελ, το Κολέγιο Ντάρτμουθ, και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή έξι πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίγκα και συνολικά 27 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο κατάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η επίσκεψη των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων θα οργανωθεί από τις 29 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου. Οι Αμερικανοί θα έχουν μία προπαρασκευαστική συνάντηση με την Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, και στη συνέχεια ενδιαφερόμενα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να προχωρήσουν σε επιμέρους συνεργασίες. Συμμετοχή έχουν δηλώσει όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να στήνει τις γέφυρες συνεργασίας, το περιεχόμενο της οποίας φυσικά θα προσδιοριστεί από τα ίδια τα ιδρύματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα συνεργαζόμενα ζεύγη που θα προκύψουν.

Κύριοι στόχοι της συνεργασίας θα είναι η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, και η ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών των δύο χωρών.

Πάντως, πολλά ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συνάψει διμερείς διεθνείς συμφωνίες - συνεργασίας. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ενεργές 847 διεθνείς συμφωνίες - Erasmus και διμερείς συμφωνίες - με 450 πανεπιστήμια από 65 χώρες, ενώ μόνο κατά το τρέχον χειμερινό εξάμηνο στο ΑΠΘ φοιτούν 400 φοιτητές από 25 χώρες της Ευρώπης (για σπουδές και πρακτική άσκηση Erasmus+) και από 11 χώρες εκτός Ευρώπης (Γεωργία, Ιορδανία, Κίνα, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βραζιλία, Μεξικό).

Ελλάδα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ