Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών: Σε κίνδυνο ο κλάδος από σχέδιο του υπ. Οικονομικών

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών: Σε κίνδυνο ο κλάδος από σχέδιο του υπ. Οικονομικών Facebook Twitter
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Την οργή των Ελλήνων ζυθοποιών έχει προκαλέσει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου στη χώρα. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, «ο κλάδος επιστρέφει στο βασιλικό διάταγμα του 1923 και επιπλέον επιβάλλεται ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία και μία σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου που απειλούν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας».

Όπως καταγγέλλουν οι ζυθοποιοί, με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει το σχέδιο, πολλές επιχειρήσεις θα χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ζητάει την άμεση απόσυρση του σχεδίου απόφασης και έναρξη διαβούλευσης με όλους τους φορείς, «από μηδενική βάση». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Σχέδιο Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας εισηγείται το Υπουργείο Οικονομιών εισάγοντας μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

»Το σχέδιο, με τίτλο "Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής", ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή προγραμματίζεται εν μέσω εορτών και με, για άγνωστους λόγους, ταχύτατες διαδικασίες, καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, δεδομένο ότι τέθηκε σε ολιγοήμερη Διαβούλευση, στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο είναι:

-Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.


-Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου.

Μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσειςκαι θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία.

Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυσηπου στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

«Κλείσιμο» του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από τις οποίες το κράτος εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια, θα θέσουν σε αβεβαιότητα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, που μέλη της είναι μικρά και μεγάλα ελληνικά ζυθοποιία σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνει αιφνιδιασμένη από το σύντομο και ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης, που έθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν ένα κλάδο, που καταβάλει με συνέπεια τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, συναίνεσης και καλής πίστης.

Η Ένωση ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι η υιοθέτηση παρόμοιων γραφειοκρατικών μοντέλων ελέγχου, πάντοτε έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ερώτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη 

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την ελληνική ζυθοποιία λόγω των νέων διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει ότι με το σχέδιο υπουργικής απόφασης σχετικά με τις νέες διατάξεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει στον χώρο του ζύθου και δίνει προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων μόνο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2018, η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει πολλές ελληνικές ζυθοποιίες να βάλουν λουκέτο.

Όπως σημειώνει, ο έλεγχος στη βύνη και τον ζύθο, σε όλα τα στάδια παραγωγής, γίνεται ασφυκτικός και πρακτικά καθιστά όλες τις επιχειρήσεις εν δυνάμει παράνομες, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων που ζητά η κυβέρνηση είναι δυσχερής και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες αδύνατη.

Προσθέτει, δε, ότι η κυβέρνηση εισάγει την ύπαρξη εξωτερικών δεικτών στάθμης σε όλες τις δεξαμενές (όχι μόνο στις δεξαμενές εμφιάλωσης), απόφαση που δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, όμως επιφέρει ένα πρόσθετο μεγάλο κόστος σε όλα τα ζυθοποιεία. Επίσης, τονίζει ότι με τις νέες διατάξεις αυξάνεται το ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου στα 1.000 λίτρα, τη στιγμή που σήμερα το 50% των επιχειρήσεων διαθέτει εξοπλισμό μικρότερου όγκου.

Επιπλέον, η βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι με τις νέες διατάξεις καταργείται πρακτικά το επάγγελμα του βυνοποιού, καθώς, πλέον, ο βυνοποιός υποχρεούται να έχει και ζυθοποιείο, τη στιγμή που διεθνώς τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες και αυθύπαρκτες επιχειρήσεις.

Η κυρία Μπακογιάννη ρωτά τον κ. Τσακαλώτο, για ποιο λόγο επιβάλλει νέο γραφειοκρατικό σύστημα παρακολούθησης στις ελληνικές ζυθοποιίες, γιατί θεσμοθετεί αντικίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου και με ποιο σκεπτικό δόθηκε στην ΕΕΖ ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων, μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων. 

Στα social media

 

Το ζήτημα έθιξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεμονωμένες ελληνικές ζυθοποιίες. 

Στην υπόθεση αναφέρθηκε μέσω Facebook και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη αναδημοσιεύοντας σχετική ανάρτηση άλλου χρήστη. 

«Πρώτη φορά Αριστερά! Παρακαλώ, τη προσοχή σας! Σήμερα μάθαμε ότι το «Χημείο του Κράτους» με μία ΜΟΥΣΟΛΙΝΙΚΟΥ τύπου πρόταση νόμου ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ, ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΥΡΑ όταν αυτή την στιγμή Η ΑΞΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ! Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ποιοι ωφελούνται!
του Alexandros Kouris
Σαν να μην μας φτάνει:

1. O αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα αγορασμένα δίκτυα και τις δήθεν "τοπικές", δήθεν "ελληνικές" και δήθεν "μικρές", παραπλανητικές «ΜΑΜΟμπύρες», (...της μαμάς...γνωρίζετε) και όχι μόνο...

2. Η υπερβολική και προκαταβολική είσπραξη του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου.

ΣΗΜΕΡΑ μάθαμε ότι το «Χημείο του Κράτους» με μία ΜΟΥΣΟΛΙΝΙΚΟΥ τύπου πρόταση νόμου ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ, ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΥΡΑ όταν αυτή την στιγμή Η ΑΞΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ! ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΔΗ ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ σε σχέση με τα Ιταλικά, Βελγικά, Δανέζικα, Ολλανδικά Μικρά και Μεσαία ζυθοποιεία! Γιατί; Κα Υπουργέ Παπανάτσιου Κατερίνα είναι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης σας; Ποιοι κερδίζουν; Γιατί μέσα στις γιορτές με επείγουσα διαδικασία και χωρίς διάλογο με τον κλάδο;»

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών: Σε κίνδυνο ο κλάδος από σχέδιο του υπ. Οικονομικών Facebook Twitter

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ