Έγκλημα στου Φιλοπάππου: «Ο Νίκος τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό», λέει η φίλη του Μουστάκα

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: «Ο Νίκος τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό», λέει η φίλη του Μουστάκα Facebook Twitter
Ο Νίκος Μουστάκας που βρήκε τραγικό θάνατο στου Φιλοπάππου ζούσε και εργαζόταν στη Σκωτία
4

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη για το έγκλημα στου Φιλοπάππου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος Νίκος Μουστάκας.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού δικαστηρίου κάθονται ένας 29χρονος και ένας 26χρονος, ενώ για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών και ένας ανήλικος. Η 24χρονη σύντροφος του Μουστάκα, αναγνώρισε με πάσα βεβαιότητα τους δράστες στα πρόσωπα των δύο ανδρών, τους οποίους κατηγόρησε ευθέως για τον θάνατο του φίλου της. 

Το 2018, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, οι τρεις ληστές πλησίασαν και απείλησαν το ζευγάρι. Ο 25χρονος βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού υπό την απειλή μαχαιριού και έπεσε τελικά κενό. Ο νέος άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι αυτοί οι δυο άνδρες που είναι στην αίθουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κοπέλα από την Πορτογαλία, ενώ λίγο νωρίτερα ο 29χρονος κατηγορούμενος παραδέχθηκε μεν την εμπλοκή αλλά επέμεινε πως δεν έσπρωξε το θύμα του στο κενό. 

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: «Ο Νίκος τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό», λέει η φίλη του Μουστάκα Facebook Twitter

Οι δύο ληστές από το Πακιστάν και το Ιράκ αντίστοιχα, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία καθώς και σωρεία ληστειών που φέρονται να διέπραξαν στην ίδια περιοχή όπου φέρονται να δρούσαν συστηματικά. «Ήρθαν από πίσω μας και οι τρεις. Ήταν στα πέντε μέτρα από την πλάτη μας» είπε η 24χρονη, περιγράφοντας πως ο Ιρακινός έσπασε ένα μπουκάλι στο έδαφος και τους απείλησε ζητώντας να του δώσουν ότι είχαν πάνω τους.  «Ο Πακιστανός πήγε στο Νίκο με μαχαίρι πολύ κοντά στην κοιλιά του και ο συγκατηγορούμενος του μας κράτησε από τους ώμους για να μην σηκωθούμε. Το τρίτο άτομο (σ.σ ο τρίτος δράστης, ανήλικος από το Πακιστάν) έψαχνε την τσάντα μου με ρωτούσε που είναι το κινητό και τα χρήματα μου και αφαιρούσε πράγματα από τη τσάντα».

«Ο Νίκος σηκώθηκε, αυτοί ζητούσαν συνέχεια το κινητό και προσπαθούσαν να αφαιρούσαν πράγματα. Ο Ιρακινός πήρε το κινητό μου από την τσέπη μου. Όταν σηκώθηκε οι δυο τον άρπαξαν και τον ταρακουνούσαν και άρχισαν να τον τραβάνε προς τον γκρεμό. Τον είχαν με την πλάτη προς το γκρεμό και τον έσπρωχναν και ο Πακιστανός είχε το μαχαίρι συνεχώς στην κοιλιά του Νίκου. Σταμάτησαν στην άκρη του γκρεμού για πέντε δευτερόλεπτα. Εγώ φώναζα στο Νίκο και όταν κοίταξα ξανά τον είδα να πέφτει. Μετά σταμάτησαν δυο δευτερόλεπτα και άρχισαν να τρέχουν. Ο τρίτος συνέχισε να ψάχνει τη τσάντα και έφυγε». Όπως κατέθεσε η 24χρονη, άρχισε απελπισμένη να ζητά βοήθεια ακόμα και από τους δράστες που το είχαν μόλις βάλει στα πόδια. 


«Ήταν σίγουροι για τις κινήσεις τους, ήξεραν τι έκαναν. Φοβήθηκα για τη ζωή μου όταν ήρθαν τους έλεγε ο Νίκος "δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό". Τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό. Τον κρατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια ακόμα και στην άκρη του γκρεμού. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να τον έχουν κρατήσει να μην πέσει» συμπλήρωσε.

Οι καταθέσεις των γονιών

Οι γονείς του θύματος ήταν επίσης παρόντες στη δικαστική αίθουσα, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένοι για το νεκρό τους παιδί, που θα έφευγε από την Ελλάδα για τη Σκωτία, όπου και εργαζόταν, τρεις ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. 

Ο πατέρας του 25χρονου κατηγόρησε τους δράστες ότι είχαν στήσει ενέδρα στο παιδί του. Όπως περιέγραψε, ένας από αυτούς του ζήτησε τσιγάρο για να μπορέσει να πλησιάσει και να ελέγξει τον χώρο. «Πέρυσι όλα ήταν στρωμένα γι αυτόν είχε άδεια και σε τρεις ημέρες θα έφευγε για να επιστρέψει στη Σκωτία. Ο γιος μου πήγε με μια φίλη στου Φιλοπάππου, ήταν απόγευμα προς βραδάκι ήρθε κάποιος κενός τους ζήτησε τσιγάρο, ο γιος μου είπε δεν έχω τσιγάρα μαζί μου αυτός έφυγε και όταν έφυγε και ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο ξαναγύρισε μαζί με άλλους δυο, ο ένας έσπασε ένα μπουκάλι ο άλλος τον απειλούσε με μαχαίρι και ο ανήλικος κρατούσε την κοπέλα για να πάρει ότι είχε πάνω της».

«Κι εγώ διερωτώμαι ο γιος ήταν 1,77 αυτοί οι δυο δεν μπορούσαν να του πάρουν ότι είχε πάνω του αντί να τον σκοτώσουν; Τον έσυραν μέχρι τον γκρεμό κι έπεσε το παιδί. Ο ένας είχε άσυλο, δεν ξέρω πως του δόθηκε τον πλήρωναν 400 ευρώ είχε σπίτι. Αυτό το κόλπο με το τσιγάρο ήταν προσχεδιασμένο προκειμένου να κάνουν επόπτευση του χώρου.Πιστεύω ακράδαντα ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν, ο Πακιστανός πήγαινε εκεί κάθε μέρα τον ήξερε καλά τον χώρο».

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: «Ο Νίκος τους παρακαλούσε να μην τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό», λέει η φίλη του Μουστάκα Facebook Twitter

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η κατάθεση της μητέρας του Μουστάκα για τις προθέσεις των δραστών.  «Εγώ μέχρι να πεθάνω θα αναρωτιέμαι το εξής: «γιατί δεν μπόρεσαν να ληστέψουν και έπρεπε να σκοτώσουν κιόλας (...) Όταν ήρθαν και είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ήταν τρεις ο γιος μου ήταν μέτριος και σαν κλωναράκι. Η ομάδα δρούσε με απόλυτη ψυχραιμία. Είχαν πάει όχι μόνο για να ληστέψουν αλλά για να σκοτώσουν».

Η γυναίκα πρόσθεσε για τον γιο της:«Είχε όλο το μέλλον μπροστά του μια πολύ καλή δουλειά δεν θα διακινδύνευε για 70 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Τον οδήγησαν στον γκρεμό για να τον φοβίσουν όμως όταν έφτασαν στο γκρεμό ήξεραν τι είχε από κάτω, εκεί δρούσαν, ήταν τα λημέρια τους ήταν συνειδητό και προμελετημένο το σχέδιο. Βλέποντας τους σταυρούς στο λαιμό τους τράβηξαν και έδωσαν μια και έσπρωξαν το παιδί στο κενό. Στην τελική πράξη του δράματος. Ο γιος μου που βρίσκεται τώρα; Είχαν απόλυτη υπεροχή, επιτέθηκαν με τόση βία που είχε ως γνώμονα την ανθρωποκτονία. Τελούσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αντίσταση του ήταν για να ζήσει τους εκλιπαρούσε να ηρεμήσει. Το ύψος είναι 25 μέτρα σαν εξαώροφη πολυκατοικία. Πιστεύω ακράδαντα ότι με το που πήραν τους σταυρούς του Νίκου τελείωσε. Δεν με κοιτάνε στα μάτια γιατί είναι θρασύδειλοι αν και οπλισμένοι και σωματώδεις τα έβαλαν με ένα κλαράκι γιατί είναι θρασύδειλοι».

«Εύχομαι καμία μητέρα να μην σκέφτεται αυτά που εγώ σκέφτομαι κάθε βράδυ. Εμείς δυο γονείς ερείπια χωρίς καμία χαρά μέσα στο σπίτι, η κόρη μου πέντε χρόνια μικρότερη σπουδάζει ιατρική στη Κρήτη και προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε» κατέληξε η μητέρα του 25χρονου.

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Καμία πορεία και καμία «αλληλεγγύη» και καμία «Μπιενάλε» για τον Νίκο, δεν βολεύει βλέπετε...Ακόμα και οι αναφορές του εγκλήματος είναι ελάχιστες από τα μέσά...Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος άραγε;
Για πες μας εσύ που ξέρεις ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Επίσης καθόρισε μου τι σημαίνει "ελάχιστες αναφορές" σε αυτήν την περίπτωση. Γιατί μια χαρά είδα να αναφέρονται με όλες τις λεπτομέρειες τα μέσα για το περιστατικό. Μην ψάχνεις δράκους για να αιτιολογήσεις την εμπάθεια σου σε άλλες κατηγορίες στοχοποιημένων ομάδων που υποφέρουν χρόνια την κοινωνική και πολλές φορές οικογενειακή περιθωριοποίηση και βια και σε φέρνουν σε δύσκολη θέση επειδή μιλάνε γιαυτό και να παλεύουν για κάτι καλύτερο. Εσύ θα κάνεις κάτι για αυτούς που υποτίθεται ότι συμπάσχεις η αρκείσαι σε passive aggresive σχόλια στο διαδίκτυο ? Α ναι ξέχασα Wataboutism είναi το σπαθί και η ασπίδα σας.
https://www.lifo.gr/articles/athens_articles/205324/egklima-stoy-filopappoy-ta-pos-ta-giati-kai-to-dia-tayta?Δεν τρέχει κάστανο παιδιά. Θα καθόμαστε στα Θυμαράκια, στην πλατεία Εξαρχείων, στον Κολωνό τα βραδάκια όξω επαναδιεκδικώντας τον δημόσιο χώρο. Έτσι. Μόνοι μας. Χωρίς κάγκελα και περιττές αστυνομεύσεις. Άντε με καμιά λάμπα παραπάνω.Ε, τώρα αν "τύχει" κάνα τυφλό χτύπημα, καμιά κακιά ώρα, καμιά παράπλευρη απώλεια, τι να κάνουμε τώρα;ΥΓ Οι αλληλέγγυοι από τη δίκη του Φύσσα θα πάνε να συμπαρασταθούν σε αυτή τη μάνα ή ο πόνος της μάνας μετράει μόνο ανάλογα με την πολιτικοποίηση του θύτη και του θύματος;
Όποιος θέλει ασφάλεια να γίνει ασφαλίτης δεν λένε τα ελευθεριακά παιδιά;Εεε ας πάνε να ανάψουν ένα κεράκι για το παλικάρι και ας το βουλώσουν την επόμενη φορά...