Δυστύχημα στα Τέμπη: Γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή- 4 ειδικοί απαντούν

Δυστύχημα στα Τέμπη: Τρεις ειδικοί απαντούν πώς τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το βασικό ζήτημα και το ερώτημα που μέχρι ώρας παραμένει αναπάντητο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι το πώς γίνεται τα τρένα να βρέθηκαν στην ίδια γραμμή, ενώ υπάρχει διπλή γραμμή. 

Τέσσερις ειδικοί αναλύουν στην κρατική τηλεόραση τα ενδεχόμενα που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους περισσότερους να συμφωνούν πως πρόκειται για «ανθρώπινο» λάθος.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν μιλώντας στην ΕΡΤ οι ειδικοί, σχετικά με την τραγική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη:

Τέμπη: Σωτήρης Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρόμων

«Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους μεγάλους αρμόδιους είναι γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν σε μια γραμμή ενώ στο δίκτυο εκεί έχει δύο γραμμές. Εμένα αυτό το ερώτημα με βασανίζει από τη στιγμή που έμαθα για το ατύχημα και σαν σιδηροδρομικός που ξέρω πως λειτουργεί ο σιδηρόδρομος», είπε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρόμων.

Ο κ. Ραυτόπουλος τόνισε επιπλέον πως στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε διπλή γραμμή και το τρένο αντί να μπει στην γραμμή ανόδου, μπήκε στην γραμμή καθόδου. Είπε επίσης πως – πιθανώς – το λάθος να προέρχεται από την Λάρισα που έβαλε το τρένο στη λάθος γραμμή ή έγινε από την μεριά της Κατερίνης. 

Αν δεν λειτουργούσε η φωτοσήμανση δεν μπορούσε να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος σύμφωνα με τον ίδιο. 

Μίλησε ακόμη πρώτον για μεγάλη έλλειψη προσωπικού και δεύτερον σοβαρής εκπαίδευσης. 

Τέμπη: Νίκος Τσικαλάκης- Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος

«Εμπόλεμη κατάσταση, έτσι νιώθω. Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τσικαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει κι εμείς 10 άτομα από το προσωπικό. Στο σημείο της τραγωδίας γίνεται πόλεμος (…) Για να γίνει ένα ατύχημα χρειάζονται περισσότεροι από δύο παράγοντες. Η εικόνα ολοκληρωμένη, για να πούμε τι ακριβώς φταίει, ποιο είναι δηλαδή το κύριο αίτιο» που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες «δεν μπορούμε να το ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς».

«Να σας πω αρχικά τι ισχύει σήμερα. Σε ένα οργανόγραμμα, στο οποίο η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2.100 εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο, σήμερα υπηρετούν 750 σε όλη την Ελλάδα». Υποστήριξε ακόμη ότι «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».

Είπε πως ο σιδηρόδρομος είναι επάγγελμα που χρειάζεται τεχνογνωσία, και πρόσθεσε πως έφυγε κόσμος με σύνταξη, και δεν εκπαιδεύτηκε σωστά ο επόμενος. 

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάει ο ένας σταθμάρχης με τον άλλον, πρέπει να γίνονται όλα λίγο πιο αυτοματοποιημένα», είπε επιπλέον ο κ. Τσικαλάκης.

Τέμπη: Κώστας Γενιδούνιας- Πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ

Από την πλευρά του ο Κώστας Γενιδούνιας, Πρόεδρος Μηχανοδηγών ΟΣΕ μίλησε στην ΕΡΤ για κάτι αδιανόητο: «Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας, αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως σε απόσταση 500 μέτρων. Δεν λειτουργεί, μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε».

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι μηχανοδηγοί κινούνται στα τυφλά, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών απάντησε ότι «οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην Αθήνα θα πάτε μέχρι το Μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με εκείνον «υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες του δυστυχήματος είπε ότι «στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή». Προκαλεί δηλαδή τρομερή εντύπωση πώς σε μία διπλή γραμμή βρέθηκαν μαζί τα δύο τρένα.

Τέμπη: Γιάννης Ντίτσας- Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε πως ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα.

Είπε πως εμπειρικά εκτιμάει ότι πρόκειται για ένα λάθος. 

Επισήμανε ακόμη πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

«Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος», είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο.

Ανέφερε ακόμη ότι από τις πρώτες ώρες υπάρχουν εκεί στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train, είπε και πρόσθεσε πως το κάθε τρένο φεύγει από το σταθμό με ευθύνη του σταθμάρχη του σταθμού.

Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος κατέθεσε στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.

Είπε πως μένει να αποδειχτεί γιατί το τρένο βρέθηκε στη γραμμή ανόδου και όχι καθόδου, και πως ο μηχανοδηγός του τρένου μπορεί αυτό να το αντιληφθεί ωστόσο δεν είναι σε θέση να ξέρει εάν έρχεται άλλο τρένο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως οι όποιες συνομιλίες γίνονται με τον σταθμάρχη καταγράφονται. «Ο οδηγός ακολουθεί εντολές», είπε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM