DW: Απροετοίμαστοι οι Ευρωπαίοι για την κρίση στη Μέση Ανατολή

DW: Απροετοίμαστοι οι Ευρωπαίοι για την κρίση στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
EPA
0

Η κρίση στη Μέση Ανατολή με αφορμή και την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από το Ιράν μονοπώλησε το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου.

Ειδικότερα, στην όξυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου από ιρανικό πύραυλο αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung, η οποία επικεντρώνεται στο ρόλο της Ευρώπης στην επίλυση των διεθνών κρίσεων:

«Μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αναπτύξει κάποιες αποτελεσματικές πολιτικές ιδέες για να αντιμετωπίζουν άτακτες διενέξεις και διεξαγωγές πολέμων στη γειτονιά τους. Και δεν έχουν επίσης καθόλου τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν στρατιωτικά. Φυσικά τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν.

Ωστόσο μόνο με εκκλήσεις για τήρηση των πυρηνικών συμφωνιών με το Ιράν οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να καταφέρουν πολλά και ακόμα λιγότερα θα καταφέρουν όσον αφορά μια βεβιασμένη απόσυρση από το Ιράκ. Θα αντιπαρατεθούν όμως με τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ακόμα και εάν έχουν επιρροή ή όχι. Και δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά γεωγραφίας».

Η ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger επικεντρώνεται στο ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στη Μέση Ανατολή και γράφει: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει την Αμερική σαν μια υπεροπτική υπερδύναμη. Και τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες.

Ο μηχανισμός είναι απλός. Όση περισσότερη αξιοπιστία χάνουν οι Αμερικανοί τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο ρόλος της Ρωσίας ως εγγυητής για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν, οι οποίοι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα θα πρέπει καλώς ή κακώς να συνεργαστούν με τον Πούτιν για να αποκτήσουν επιρροή στην κρίση του Ιράν».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο Πύλου: Την ποινική δίωξη του αρχηγού του Λιμενικού ζητάει η Εισαγγελία

Ελλάδα / Ναυάγιο Πύλου: Άσκηση ποινικής δίωξης κατά του νυν αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και ανώτερων στελεχών της ηγεσίας του

Η ποινική δίωξη αφορά σε κακούργημα και αδικήματα, όπως η έκθεση κατά συρροή από παράλειψη με νομική υποχρέωση διάσωσης και κατάστασης προσώπων αβοήθητων
LIFO NEWSROOM
Στην iGEM Ioannina 2025 το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας

Ελλάδα / Χρυσό μετάλλιο σε Έλληνες φοιτητές που θέλουν να σώσουν τα πλατάνια

Η ομάδα iGEM Ioannina 2025 ξεχώρισε και διακρίθηκε για την καινοτόμο πρότασή συνθετικής βιολογίας που αφορά την αντιμετώπιση της εκτεταμένης νέκρωσης που απειλεί τα οικοσυστήματα της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM