Διακοπές με ασφάλεια: Οι συμβουλές για το ταξίδι και την παραλία, από καθηγητή του ΕΚΠΑ

Διακοπές με ασφάλεια: Οι συμβουλές για το ταξίδι και την παραλία, από καθηγητή του ΕΚΠΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό. Ήδη όλοι ονειρεύονται την απόδραση. Αλλά πρέπει να τηρηθούν οι βασικές οδηγίες, για να μην εξελιχθούν οι διακοπές σε περιπέτεια λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, έδωσε κάποιες βασικές συμβουλές, με βάση τις οδηγίες των ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών υγειονομικών αρχών για τον κορωνοϊό.

Το πρώτο που επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης είναι- όπως αναμενόταν- τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή το φετινό καλοκαίρι. Υπογραμμίζοντας αυτή την ανάγκη, σημειώνει ότι πρόσφατες μελέτες από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 39% των φορέων είναι ηλικίας 18- 44 και το 35% 45-64. «Που σημαίνει ότι το 75% των φορέων είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι ηλικίες που κυκλοφορούν γύρω και όχι οι πολύ μικροί ή οι μεγαλύτεροι που περιορίζονται στα σπίτια. Άρα λοιπόν ο κίνδυνος είναι ανάμεσά μας», τονίζει ο καθηγητής μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο ταξίδι

Αν ταξιδέψουμε με μέσα δημόσιας χρήσης, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που δίνει η αεροπορική εταιρεία, ή η εταιρεία των τρένων ή των ΚΤΕΛ, λέει ο κ. Χαλβατσιώτης.

Σε περίπτωση μετακίνησης με ιδιωτικό μέσο, καλύτερα να ταξιδεύουμε μόνο με τα μέλη της οικογένειας ή τα άτομα με τα οποία συμβιώνουμε. «Επίσης καλό είναι να αποφύγουμε τα ωτοστόπ. Όταν θα σταματήσουμε σε διάφορους σταθμούς, να προσέξουμε πάρα πολύ να αγοράσουμε προϊόντα που είναι σε ατομικές συσκευασίες. Σημαντικό είναι να μην ξεχαστούμε και ακουμπήσουμε επιφάνειες, ειδικά αυτές που είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό, που είναι και οι περισσότερες, και στις οποίες ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός, έως και τρεις μέρες», προειδοποιεί ο καθηγητής.

Για τις πληρωμές, προτείνει τη χρήση ανέπαφων καρτών, ή να έχουμε προαγοράσει online τα προϊόντα. «Επίσης να επισκεφτούμε τους χώρους της ενδιαίτησης ή της υγιεινής στον περιορισμένο αριθμό που δίνουν οι οδηγίες, να μειώσουμε τις πιθανότητες να πιάσουμε με τα χέρια μας χειρολαβές ή οτιδήποτε άλλα υλικά που μπορεί να είναι μολυσμένα», σημειώνει.

Το ταξίδι με αεροπλάνο

Για όσους φοβούνται να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, επειδή οι επιβάτες κάθονται δίπλα-δίπλα ο κ. Χαλβατσιώτης διευκρινίζει ότι όταν φοράνε όλοι μάσκες ο κίνδυνος της διασποράς είναι ελάχιστος, κοντά στο 5%.

«Στην περίπτωση που ο συνεπιβάτης μας δεν φορά μάσκα, ζητάμε από το πλήρωμα ευγενικά να του το υπενθυμίσει και να τον υποχρεώσει να τη φορέσει. Πολλές αεροπορικές εταιρείες κατεβάζουν επιβάτες αν δεν συμμορφώνονται στη χρήση της μάσκας», σημειώνει.

Στο αεροπλάνο πέρα από το check in και το κλείσιμο των εισιτηρίων που γίνεται διαδικτυακά, είναι καλύτερα να έχουμε χειραποσκευή, και όχι βαλίτσα στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους, γιατί από την ώρα που θα την αφήσουμε μέχρι να την πάρουμε, θα την έχουν πιάσει πολλά ζευγάρια χέρια, μας αναφέρει ακόμη ο κ. Χαλβατσιώτης.

Παράλληλα συστήνει πριν φύγουμε για τον προορισμό μας- επειδή η κατάσταση είναι δυναμική και σήμερα ένα μέρος μπορεί να είναι ασφαλές, αλλά αύριο μπορεί να έχει αρκετά κρούσματα- να ενημερωθούμε από τις αρχές, ή από την αεροπορική εταιρεία, εάν έχει αλλάξει κάτι στον τόπο προορισμού.

Τι να προσέξουμε σε παραλία και πισίνα

Για τη θάλασσα ή την πισίνα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούμε αντικείμενα κοινά, είτε πρόκειται για παιχνίδια στο νερό είτε για μάσκες και αναπνευστήρες.

«Είναι προτιμότερο να έχουμε δικά μας ατομικά. Καλό είναι να διαπιστώνουμε, είτε στις παραλίες, είτε στα εστιατόρια, είστε στα beach bars ότι τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ή των ομπρελών, οι οδηγίες για την αντισηψία που πρέπει να κάνει το προσωπικό μεταξύ των πελατών, καθώς επίσης και οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας», συμπληρώνει.


Σε γενικές γραμμές, κρατάμε τις προφυλάξεις που έχουμε και στο σπίτι μας ή στον προσωπικό μας χώρο και περιορίζουμε τον κίνδυνο της έμμεσης λοίμωξης, καταλήγει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ