Δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη: Το ανακοίνωσε η γγ αντεγκληματικής πολιτικής στην ΕΡΤ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη: Το ανακοίνωσε η γγ αντεγκληματικής πολιτικής στην ΕΡΤ (ΒΙΝΤΕΟ) Facebook Twitter
0

Η επιτροπή Μεταγωγών έκανε δεκτό το αίτημα του Βασίλη Δημάκη να μεταφερθεί στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ η Σοφία Νικολάου προσθέτοντας ωστόσο πως θα περιμένει την υπογραφή της.

«Έγινε δεκτό το αίτημα του να μετακινηθεί στην Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού Ι αναμένουμε την διεκπαιρέωση της και την τελική υπογραφή από μένα προκειμένου να μεταφερθεί εκεί. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε τον Βασίλη Δημάκη. Έχει περάσει αυτό δυστυχώς, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Θέλαμε να μετακινηθεί για λόγους ασφαλείας ούτε του απαγορεύσαμε την πρόσβασή του στην εκπαίδευση. Την είχε κάθε μέρα, όλη μέρα που ήταν εκτός Κορυδαλλού [...]», πρόσθεσε, ισχυριζόμενη πως στα υπόγεια της γυναικείας πτέρυγας δεν πήγε τιμωρητικά, αλλά επειδή έτσι επέβαλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Ωστόσο μιλώντας στο LiFO.gr πριν λίγες ημέρες, ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, είχε επισημάνει πως το 14ημερο είχε παρέλθει και 48ώρες αργότερα ο Βασίλης Δημάκης παρέμενε μακριά από το κελί του και τα βιβλία του, χωρίς να μπορεί να διαβάσει για την εξεταστική ή να παρακολουθήσει τα τηλεμαθήματα. 

«Αφού παρήλθε το 14ημερο, αμέσως συνήλθε το επιτροπή μεταγωγών, σήμερα, και το πρώτο θέμα που συζήτησε ήταν το θέμα του Βασίλη Δημάκη», είπε από την πλευρά της η κα Νικολάου. 

Το περασμένο Σάββατο, ο Βασίλης Δημάκης είχε ανακοινώσει πως ξεκινά πάλι απεργία πείνας και δίψας. «Αν είχε τίτλο αυτό το ρεπορτάζ, θα ήταν πως το επιτελικό κράτος και το ψηφιακό κράτος μας λέει ότι δεν διαθέτει ένα λάπτοπ και ένα USB στικάκι, για να παρακολουθήσει ένας κρατούμενος τα τηλεμαθήματα της σχολής του» είχε πει στο LiFO.gr ο κ. Καμπαγιάννης.

Ο Βασίλης Δημάκης παραμένει στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, η αιτιολογία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την μεταφορά του εκεί ήταν η 14ήμερη καραντίνα που επιβάλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω πανδημίας, αλλά έχουν ήδη περάσει 18 ημέρες, χωρίς να τον έχουν οδηγήσει πίσω στο κελί του

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Καμία απάντηση».

Τα τηλεμαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του EKΠΑ (όπου πέρασε από τους πρώτους από τα εσπερινά λύκεια) συνεχίζονται ηλεκτρονικά, αλλά εκείνος δεν έχει τρόπο να τα παρακολουθήσει. «Επί δύο βδομάδες, χωρίς να κάνει απεργία πείνας και δίψας, έχοντας πειστεί, ζητά ένα λάπτοπ και ένα USB προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής και το κράτος μας απαντά ότι δεν έχει. Και φυσικά είναι μια κοροϊδία. Γιατί υπάρχει η δυνατότητα αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μία εκδικητική αντιμετώπιση απέναντι σε αυτόν τον κρατούμενο».

Προς τι όμως η εκδικητικότητα; Τι έχει προηγηθεί;


Όπως λέει ο κ. Καμπαγιάννης, ο Βασίλης Δημάκης πήγαινε με «βραχιολάκι» στο πανεπιστήμιο μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε έκλεισε λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Και γιατί μετήχθη στα Γρεβενά;

 

«Γιατί ο ίδιος υποστήριξε τα δικαιώματα των συγκρατούμενών του για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κορωνοϊού. Στις φυλακές υπάρχουν 12.000 κρατούμενοι αντί για 10.500, υπάρχουν 6-7 άτομα σε κελιά των 9 τετραγωνικών μέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς τώρα αν μπορεί τηρήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενάμισι μέτρου σε τέτοιες συνθήκες. Υπήρξε το αίτημα της αποσυμφόρησης και έγιναν ειρηνικές κινητοποιήσεις. Ειρηνικές.

»Δεν τελέστηκε ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βασίλης υπήρξε εκπρόσωπος των κρατούμενων και συνομίλησε με την γενική γραμματέα της Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με αυτή την ιδιότητα.

»Αλλά επειδή υπέδειξε την ανακολουθία της κυβέρνησης και της γγ που υπαναχώρησε από την αποσυμφόρηση, για αυτόν τον λόγο μετήχθη, καθαρά εκδικητικά» εκτιμά ο κ. Καμπαγιάννης και προσθέτει: «Εγώ ζήτησα την απόφαση μεταγωγής, για να διαπιστώσω αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα – πόσο μάλλον ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγοι δημόσιας ασφάλειας. Λόγοι δημόσιας τάξης, γενικά και αόριστα, κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τίποτα, είναι καφκικό».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται να απαντήσει στα έγγραφα του κρατούμενου. Αρνείται να συνομιλήσει με τον κρατούμενο και μόνο όταν ανακοινώνει απελπισμένος ότι θα βλάψει τον εαυτό του και το σώμα του, μόνο τότε απαντά με διαρροές και με δελτία τύπου, όχι με έγγραφο, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να λάβει μία απάντηση. Έχει μία αντιμετώπιση "δεν συνομιλώ με κρατουμένους", λες και δεν είναι πολίτες», έλεγε πριν δύο μέρες ο κ. Καμπαγιάννης.

Τα κατάφερε μέσα από τη φυλακή

 

Ο Βασίλης Δημάκης τελείωσε το λύκειο και μπήκε στο πανεπιστήμιο μέσα από τη φυλακή. «Από ένα σημείο και πέρα, ήταν ένας άνθρωπος στον οποίον δυστυχώς το σωφρονιστικό σύστημα δεν του έκανε καλό, δεν τον σωφρόνισε. Από την μετεφηβική του ηλικία μπήκε στη φυλακή, βγήκε, ξαναμπήκε, ήταν υπότροπος. Τέλεσε ποινικά αδικήματα, γνωρίζει τι έχει κάνει, έχει κάνει μία βαθιά αυτοκριτική στο τι είδους άνθρωπος ήταν και τι αδικήματα τέλεσε, και στο κομμάτι αυτής της αυτοκριτικής ήταν και το γεγονός ότι άλλαξε πορεία» τονίζει ο συνήγορός του.

«Όχι μόνο πέρασε δεύτερος, ως μαθητής στα εσπερινά λύκεια, όντας αυτοδίδακτος, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών, αλλά και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του κατάφερε να είναι και υπότροφος του ΙΚΥ, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. «Θα έπρεπε κανονικά να γίνει παράδειγμα για το σωφρονιστικό σύστημα, αν ισχύει όντως ότι είναι σωφρονιστικό σύστημα. Το κυνηγούν, με τόσες δυσκολίες, σαν να είναι σε έναν λαβύρινθο και δεν τον αφήνουν να βγει».

«Του ανακοινώσανε ότι "τέρμα, δεν θα παρακολουθείς πια στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο τα μαθήματά σου, όλα θα είναι εξ αποστάσεως", και εκεί είναι που εξεγείρονται οι καθηγητές και οι συμφοιτητές του, και λένε ότι αυτός ο άνθρωπος κέρδισε τη θέση του στην πανεπιστημιακή κοινότητα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και επιστρέφει».


»Έχει ειπωθεί ότι, όταν θα ανοίξει για εξετάσεις το πανεπιστήμιο, θα του τη δώσουν τη δυνατότητα. Το ζήτημα το οποίο τίθεται δεν είναι να πάει στο πανεπιστήμιο. Είναι να τον γυρίσουν στο κελί του, προκειμένου να καταφέρει να διαβάσει για την εξεταστική του, και να του δώσουν την υλικοτεχνική υποδομή –λάπτοπ– για την ώρα που γίνεται το τηλεμάθημα. Τα απολύτως αυτονόητα.

»Γίνονται τηλεμαθήματα τα οποία τα χάνει, και κάθε μέρα, επί δύο εβδομάδες, μας λέγανε ότι δεν έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή και δεν έχουμε την εντολή από το υπουργείο. Το γεγονός ότι δεν του δίνουν ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή με ένα στικάκι, νομίζω ότι τα αποκαλύπτει όλα.

»Δεν υπάρχει αιτιολογία. Είναι καθαρά εμπάθεια. Καθαρή επίθεση στον κρατούμενο και στην ελευθεροστομία του και στο δικαίωμά του να σπουδάσει. Τίποτα άλλο. Πρέπει να λήξει. Αν είναι δυνατόν και σήμερα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα».

Μέσα σε 40 ημέρες, αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Βασίλης Δημάκης μπαίνει σε απεργία πείνας, κάνοντας ο ίδιος λόγο για «κύκνειο άσμα».

«Πρέπει να καταλάβει κανείς ότι το τελευταίο μήνυμα του Βασίλη δεν είναι μήνυμα απεργίας πείνας και δίψας για αγώνα, είναι ένα μήνυμα απόγνωσης και απελπισίας απέναντι σε ένα κράτος που τον έχει εμπαίξει συστηματικά. Κάναμε μια ολόκληρη προσπάθεια να τον πείσουμε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει αυτήν τη μορφή πάλης, αλλά το ίδιο το κράτος με τις ενέργειές του είναι σα να του λέει ότι "μόνο αν βλάψεις τον εαυτό σου θα σε ακούσω".

»Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο ανατριχιαστικό σε αυτή την ιστορία. Το κράτος ακυρώνει τη νόμιμη οδό και λέει σε έναν κρατούμενο "αυτοτραυματίσου για να σε ακούσω". Δεν είναι δημοκρατικό».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ