Η νέα ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Παρίσι προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra.

 

Οι δυνατότητες της φρεγάτας Belharra

 

Η νέα φρεγάτα κατασκευάστηκε για τη διεθνή αγορά.  Η DCNS ολοκληρώνει τη γκάμα πολεμικών πλοίων που προσφέρει τοποθετώντας ένα σκάφος τελευταίας γενιάς μεταξύ της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών κλάσης FREMM με εκτόπισμα 6000 τόνων και εκείνου των κορβετών κλάσης GOWIND των 2.500 έως 3.000 τόνων.

 

Η εν λόγω φρεγάτα χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της DCNS, που αποδεικνύει την επιχειρησιακή του αξία στις φρεγάτες FREMM και στις κορβέτες GOWIND,  θα ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες των ναυτικών πελατών σε όλους τους τομείς του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

 

 

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η φρεγάτα θα προσφέρει μεγάλες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, και ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

 

Η φρεγάτα Belharra επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.

 

Η φρεγάτα ενσωματώνει το τετραπλό ραντάρ επίπεδης κεραίας Thales Sea Fire και είναι εξοπλισμένο με βλήματα ASTER 30 από την MBDA. Η DCNS έχει ονομάσει τη νέα φρεγάτα Belharra από το μοναδικό γιγαντιαίο κύμα της Ευρώπης: το Belharra. Το πρώτο a που μετασχηματίζεται σε ένα @ αναφέρεται στην ψηφιακή φύση της φρεγάτας που προτείνεται από την DCNS.