Αναφορά στο «φιλόδοξο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σχέδιο της Ελλάδας να καταστήσει τα νησιά της covid-free, εμβολιάζοντας όλους του κατοίκους κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να υποδεχθούν τουρίστες, κάνει το BBC σε οδοιπορικό του στη Μήλο.

 

Όπως σημειώνει  το βρετανικό μέσο, στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι να μετατρέψει τα νησιά της χώρας σε ταξιδιωτικούς προορισμούς «χωρίς Covid». Μάλιστα, αναφέρει πως πολλοί από τους κατοίκους της Μήλου βασίζονται στον τουρισμό και καλωσορίζουν το φιλόδοξο σχέδιο, προκειμένου το νησί να υποδεχθεί ξανά τους τουρίστες.

 

BBC: Το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για Covid-free νησιά και το παράδειγμα της Μήλου
UNSPLASH

 

Όπως λέει ο καθηγητής καταδύσεων Γιάννης Χαβάκης, «δεν φοβόμαστε, γιατί είμαστε εμβολιασμένοι εμείς και οι πελάτες μας. Έχουμε και τα self test  και προχωράμε».

 

Την ίδια στιγμή, ο Θοδωρής Βαμβακάρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Μήλο, σημειώνει πως βρίσκεται στο νησί επί 1,5 χρόνο χωρίς επισκέπτες, χωρίς τουρίστες. «Για έναν άνθρωπο της ηλικίας μου είναι δύσκολο να μην βλέπεις ανθρώπους, να μην αισθάνεσαι την ενέργεια γύρω σου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που μπορεί να προκύψουν από την έλευση των τουριστών, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

«Ανησυχώ πολύ. Είναι άλλο να υπάρχουν στο νησί 5.000 άνθρωποι και άλλο 25.000, όπως γίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» δηλώνει η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας της Μήλου, Μόρφω Βαλλά.

 

Εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστικά καταστήματα, επιχειρήσεις που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού ζουν από τον τουρισμό και τώρα περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα του κλάδου, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.