Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας μετά τις πυρκαγιές, όχι μόνο στη Βαρυμπόμπη αλλά και όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν εστίες, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 

Ωστόσο, όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρόκειται για παροδική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και όχι μόνιμη, οπότε υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. 

 

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια θετική συνέπεια της πανδημίας, την χρήση μάσκας, τονίζοντας ότι πρέπει να φορέσουμε τις μάσκες τώρα, όχι μόνο για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό αλλά και από τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

 

«Προφανώς αν υπάρχει μάσκα υψηλής προστασίας, όπως οι λευκές, ακόμη καλύτερα αλλιώς είτε δύο χειρουργικές ή μια χειρουργική εσωτερικά και υφασμάτινη απ' έξω. Αυτό κάνει το καλύτερο δυνατό φιλτράρισμα», ανέφερε.

 

Όπως εξήγησε, και για λίγες ώρες η μια-δυο μέρες να εισπνεύσει κανείς αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και δημιουργείται φλεγμονή.

 

«Για έναν απλό άνθρωπο, που είναι τελείως υγιής, αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό. Συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του, όπως άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προϋπάρχουσα και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του και να ρυθμίσει την αγωγή του», σημείωσε.


Σε περίπτωση που κάποιος, ο οποίος δεν γνωρίζει ότι έχει κάποιο νόσημα, νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, να μην θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί πνευμονολόγο.

 

Συγκεκριμένα συνέστησε σπιρομέτρηση, καθώς όπως εξήγησε, «υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων, π.χ. λόγω τσιγάρου νοσούν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν».