Βασιλακόπουλος: Έξι νεκροί 18-39 ετών την τελευταία εβδομάδα- «Κάτι πρέπει να κάνουμε»

Βασιλακόπουλος: Έξι νεκροί την τελευταία εβδομάδα στους 18 με 39- «Κάτι πρέπει να κάνουμε» Facebook Twitter
0

Τον κώδωνα κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις νεαρότερες ηλικίες κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε, τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, «γύρω στα 3.500 κρούσματα, και φτάσαμε μες στο καλοκαίρι -εκεί που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, ζούμε σε εξωτερικούς χώρους και άρα αναμένουμε μικρότερη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Χθες είχαμε 30 νεκρούς και 300 διασωληνωμένους».

«Έχουμε φτάσει να έχουμε 6 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα στην ηλικιακή ομάδα των 18-39 ετών, δηλαδή νέα παιδιά, νέοι και νέες. Έχουμε 13 διασωληνωμένους σε αυτή την ηλικιακή ομάδα κι ένα παιδί διασωληνωμένο. Άρα λοιπόν κάτι πρέπει να κάνουμε», τόνισε. 

Σε ερώτηση αν ευθύνεται το νεαρό της ηλικίας ή τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, για την αύξηση κρουσμάτων στους νέους, ο κ. Βασιλακόπουλος απάντησε: «Είναι συνδυασμός. Αυτές οι ηλικίες έχουν εμβολιαστεί πολύ λιγότερο από τις άλλες, διότι το κράτος τούς έδωσε αργότερα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κι επειδή μερικοί πιθανόν να νιώθουν άτρωτοι. Οι νέοι είναι πιο ισχυροί από τους ηλικιωμένους αλλά όχι άτρωτοι. Προσπαθούν να ξαναζήσουν τη ζωή τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που ζούσαν πριν τον κορωνοϊό. Σε όλους μας αρέσει να γλεντάμε όλη νύχτα, μαζί μια παρέα αγκαλιά, να χορεύουμε, να φλερτάρουμε αλλά υγειονομικά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Αυτό φαίνεται από τη διασπορά και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του επιδημιολογικού φορτίου είναι σε νέους ανθρώπους».

Αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης, ανέφερε τους εμβολιασμούς αλλά και τη χρήση μάσκας. 

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι οι εμβολιασμοί. Μέχρι οι εμβολιασμοί να αποδώσουν πρέπει να προστατευτούμε. Σε διάφορα παραθεριστικά μέρη, ας είμαστε ειλικρινείς, η χρήση της μάσκας είναι κάτω από 10%. Πρακτικώς ποτέ δεν υπήρξε η σύσταση πετάξτε τελείως τη μάσκα, υπήρξε η σύσταση βγάλτε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους εκεί που είστε μόνοι σας, εκεί που δεν υπάρχει συνωστισμός. Αυτό δυστυχώς δεν τηρείται κι αυτό το οποίο τηρείται είναι ότι έχουμε βγάλει τη μάσκα σχεδόν παντού μερικές φορές δυστυχώς και σε εσωτερικούς χώρους», τόνισε.

Όσο για την αναγκαιότητα επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σημείωσε: «Υγειονομικά το να είμαι μόνος μου και να φοράω μάσκα δεν έχει κανένα νόημα, το μόνο νόημα είναι ότι αν γίνει υποχρεωτική η μάσκα τότε μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας θα θυμούνται να τη φοράνε».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ