Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, εκτιμά ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, που ωστόσο χαρακτήρισε «αισιόδοξο μήνυμα» επιστροφής σε κάποια κανονικότητα, το άνοιγμα των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 

 

Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση, εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

 

Ερωτηθείς αν οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί απάντησε πως έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην ειδική πλατφόρμα  περισσότεροι από 7.000, ενώ έχουν σταλεί περίπου 5.000 sms σε εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.  

 

«Παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού»

 

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ' Λυκείου. «Εμείς βλέπουμε κάθε εβδομάδα τα στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ καλά» ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας, ωστόσο, πως «οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού».

 

Θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο

 

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 πολίτες. Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ελλάδα θα παραλάβει 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.

 

«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 ετών, που είναι και οι πιο ευπαθείς, από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη», επισήμανε.

 

Για το σενάριο παραλαβής εμβολίων και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε πως αυτό δεν είναι εφικτό: «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες».