Τα ντοκουμέντα που κατέγραψε ο Αχιλλέας Κιαχαγιάς και παρουσιάζει αποκλειστικά το LIFO.gr αποκαλύπτουν αυτό που πολλοί κάτοικοι στα νησιά γνωρίζουν και έχουν δει, αλλά παραμένει ανεπίσημο. Η τεράστια προσφυγική κρίση και η πρωτοφανής εισροή ανθρώπων σε Λέσβο, Κω και άλλα νησιά είναι πολύ πιο οργανωμένη από αυτό που φαίνεται και πίσω από την υπόθεση υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις πως δεν κρύβονται μόνο οι δουλέμποροι και τα δίκτυα διακινητών.

 

Στο πρώτο video εμφανίζεται σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανοιχτά της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο να κάνει κύκλους γύρω από τη λέμβο με τους πρόσφυγες τρομοκρατώντας τους και προκαλώντας επίτηδες κυματισμούς με ταυτόχρονο φρένο-γκάζι, με στόχο την ανατροπή της λέμβου.

 

Μάλιστα σε κάποια σημεία διακρίνεται το τουρκικό σκάφος να βάζει πλώρη σημαδεύοντας τη λέμβο σα να θέλει να την εμβολίσει, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη τρομοκράτηση των επιβαινόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

 

Σημειωτέον ότι όπως φαίνεται και στο video που είναι τραβηγμένο στις 23 Αυγούστου, η θάλασσα δεν είναι ήρεμη και είναι πιθανός ο πνιγμός κάποιων από τους πρόσφυγες που επιβαίνουν. Όλα αυτά συμβαίνουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά παράλια και από το σημείο στο οποίο φορτώνουν τους πρόσφυγες οι Τούρκοι δουλέμποροι στις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση των Τούρκων δουλεμπόρων με ανθρώπους από το τουρκικό λιμενικό ώστε όταν κάποιοι πρόσφυγες προσπαθήσουν να αποφύγουν το κύκλωμα των διακινητών αγοράζοντας μόνοι τους τη βάρκα που θα περάσουν απέναντι, οι λιμενικοί ειδοποιημένοι παρεμβαίνουν για να τους δώσουν ένα μάθημα, έτσι όπως φαινεται στο video. Με αυτό τον τρόπο οι πρόσφυγες αναγκάζονται να πληρώσουν τους δουλεμπόρους για την ίδια διαδικασία.

 

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του video φαίνεται το τουρκικό σκάφος να έχει εντοπίσει τη λέμβο με τους μετανάστες (40-50 άτομα επιβαίνουν σε κάθε λέμβο ενώ τα επιτρεπόμενα άτομα είναι, όπως αναφέρεται σε τέτοιου είδους φουσκωτά έως 18) και να ξεκινά τους κύκλους γύρω της.

 

 

Στο 0:17 του video το σκάφος των Τούρκων παίρνει επίτηδες στροφή μπροστά στους πρόσφυγες για να προκαλέσει κύμα που θα χτυπήσει στη συνέχεια τη βάρκα τους.

 

Το ίδιο γίνεται και στο 1:31 ενώ στο 1:06 το σκάφος του τουρκικού λιμενικού κινείται προς τη λέμβο με την πλώρη. Με το κύμα που πετάει προς τη βάρκα στο 1: 38 καταφέρνει να την ανατρέψει ρίχνοντας στη θάλασσα τους επιβαίνοντες τους οποίους στη συνέχεια περισυλλέγει.

 

Στο 2:30 έχει πλέον επιβιβάσει τους πρόσφυγες στο σκάφος ενώ στη συνέχεια, στο 2:50, διακρίνεται να πλησιάζει στο σημείο και δεύτερο σκάφος του τουρκικού Λιμενικού.

 

 

 

Την ίδια πρακτική τρομοκράτησης ακολουθούν οι Τούρκοι λιμενικοί και στο δεύτερο video που είναι τραβηγμένο σε διαφορετική ημερομηνία, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για "μεμονωμένο περιστατικό" αλλά για μια πολύ συνήθη πρακτική.

 

Αυτή τη φορά δεν φαίνεται το τέλος του επικίνδυνου τουρκικού "παιχνιδιού" της γάτας με το ποντίκι, αν δηλαδή υπάρχει μία ακόμη ανατροπή λέμβου. Την ώρα που αυτή η λέμβος έχει γίνει παιχνίδι των Τούρκων λιμενικών, κάποια άλλη διακρίνεται να συνεχίζει ανενόχλητη το ταξίδι της προς τις ακτές της Λέσβου, ενώ κοντά από το σημείο του περιστατικού περνά και σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο γυναίκας που παρακολουθεί και που ακούγεται στο video: "Και μετά λένε ανοιχτά της Σκαμιάς πνίγηκαν μετανάστες. Τους έπνιξαν..."

 

Όπως φαίνεται σε αυτό το video το σκάφος του τουρκικού Λιμενικού έχει εντοπίσει μία άλλη λέμβο με πρόσφυγες πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια (στο 0:08), και αρχίζει και πάλι τους κύκλους γύρω του προκαλώντας κυματισμούς. Μια άλλη λέμβος συνεχίζει ανενόχλητη το ταξίδι της προς τα λεσβιακά παράλια (0:18).

 

Οι Τούρκοι περνώντας ξυστά από την πρώτη λέμβο προκαλούν κύμα με παράλληλο φρένο και γκάζι, επιδιώκοντας και πάλι την ανατροπή της.

 

Στο 1:14 φαίνεται ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού να περνά δίπλα από το σημείο όπου συμβαίνει το περιστατικό, χωρίς να σταματήσει.

Στο 1:35 βλέπουμε άλλη μία προσπάθεια των Τούρκων να ανατρέψουν τη λέμβο περνώντας "ξυστά" από δίπλα της, χωρίς να τα καταφέρουν.

Στο 2:25 το τουρκικό σκάφος διακρίνεται να έχει βάλει μέσα σε μία δίνη τους πρόσφυγες με τα κύματα που προκαλεί ενώ το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού συνεχίζει τις βόλτες στο σημείο (στο 2:45). Στο 3:03 το τουρκικό σκάφος βάζει τα "δυνατά" του προκειμένου να ανατρέψει τη λέμβο με έναν μεγάλο κυματισμό, όμως και πάλι την ταρακουνά αλλά δεν τα καταφέρνει.

 

Επιστρέφει για να ξαναπροσπαθήσει στο 3:30 αλλά και στο 3:50 με στροφή μπροστά στους πρόσφυγες για να τους πετάξει μεγάλο κύμα. Καθώς η λέμβος αποδεικνύεται γερό σκαρί οι Τούρκοι καταφεύγουν σε μια μανούβρα σε σχήμα Γάμα για να προκαλέσουν διπλό κύμα που θα την χτυπήσει. Ενώ η λέμβος στροβιλίζεται από τα κύματα (στο 4:55) το τουρκικό σκάφος περνάει και πάλι ξυστά (στο 5:04) για να καταφέρει να την ανατρέψει.

 

 

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες - ντοκουμέντα στο οδοιπορικό στη Λέσβο εδώ