Aποκλειστικά ντοκουμέντα: Πώς το τουρκικό λιμενικό τρομοκρατεί τους πρόσφυγες και ανατρέπει τις λέμβους τους

Aποκλειστικά ντοκουμέντα: Πώς το τουρκικό λιμενικό τρομοκρατεί τους πρόσφυγες και ανατρέπει τις λέμβους τους Facebook Twitter
12

Τα ντοκουμέντα που κατέγραψε ο Αχιλλέας Κιαχαγιάς και παρουσιάζει αποκλειστικά το LIFO.gr αποκαλύπτουν αυτό που πολλοί κάτοικοι στα νησιά γνωρίζουν και έχουν δει, αλλά παραμένει ανεπίσημο. Η τεράστια προσφυγική κρίση και η πρωτοφανής εισροή ανθρώπων σε Λέσβο, Κω και άλλα νησιά είναι πολύ πιο οργανωμένη από αυτό που φαίνεται και πίσω από την υπόθεση υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις πως δεν κρύβονται μόνο οι δουλέμποροι και τα δίκτυα διακινητών.

Στο πρώτο video εμφανίζεται σκάφος του τουρκικού λιμενικού ανοιχτά της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο να κάνει κύκλους γύρω από τη λέμβο με τους πρόσφυγες τρομοκρατώντας τους και προκαλώντας επίτηδες κυματισμούς με ταυτόχρονο φρένο-γκάζι, με στόχο την ανατροπή της λέμβου.

Μάλιστα σε κάποια σημεία διακρίνεται το τουρκικό σκάφος να βάζει πλώρη σημαδεύοντας τη λέμβο σα να θέλει να την εμβολίσει, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη τρομοκράτηση των επιβαινόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Σημειωτέον ότι όπως φαίνεται και στο video που είναι τραβηγμένο στις 23 Αυγούστου, η θάλασσα δεν είναι ήρεμη και είναι πιθανός ο πνιγμός κάποιων από τους πρόσφυγες που επιβαίνουν. Όλα αυτά συμβαίνουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά παράλια και από το σημείο στο οποίο φορτώνουν τους πρόσφυγες οι Τούρκοι δουλέμποροι στις τουρκικές ακτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους συνεννόηση των Τούρκων δουλεμπόρων με ανθρώπους από το τουρκικό λιμενικό ώστε όταν κάποιοι πρόσφυγες προσπαθήσουν να αποφύγουν το κύκλωμα των διακινητών αγοράζοντας μόνοι τους τη βάρκα που θα περάσουν απέναντι, οι λιμενικοί ειδοποιημένοι παρεμβαίνουν για να τους δώσουν ένα μάθημα, έτσι όπως φαινεται στο video. Με αυτό τον τρόπο οι πρόσφυγες αναγκάζονται να πληρώσουν τους δουλεμπόρους για την ίδια διαδικασία.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του video φαίνεται το τουρκικό σκάφος να έχει εντοπίσει τη λέμβο με τους μετανάστες (40-50 άτομα επιβαίνουν σε κάθε λέμβο ενώ τα επιτρεπόμενα άτομα είναι, όπως αναφέρεται σε τέτοιου είδους φουσκωτά έως 18) και να ξεκινά τους κύκλους γύρω της.

Στο 0:17 του video το σκάφος των Τούρκων παίρνει επίτηδες στροφή μπροστά στους πρόσφυγες για να προκαλέσει κύμα που θα χτυπήσει στη συνέχεια τη βάρκα τους.

Το ίδιο γίνεται και στο 1:31 ενώ στο 1:06 το σκάφος του τουρκικού λιμενικού κινείται προς τη λέμβο με την πλώρη. Με το κύμα που πετάει προς τη βάρκα στο 1: 38 καταφέρνει να την ανατρέψει ρίχνοντας στη θάλασσα τους επιβαίνοντες τους οποίους στη συνέχεια περισυλλέγει.

Στο 2:30 έχει πλέον επιβιβάσει τους πρόσφυγες στο σκάφος ενώ στη συνέχεια, στο 2:50, διακρίνεται να πλησιάζει στο σημείο και δεύτερο σκάφος του τουρκικού Λιμενικού.

Την ίδια πρακτική τρομοκράτησης ακολουθούν οι Τούρκοι λιμενικοί και στο δεύτερο video που είναι τραβηγμένο σε διαφορετική ημερομηνία, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για "μεμονωμένο περιστατικό" αλλά για μια πολύ συνήθη πρακτική.

Αυτή τη φορά δεν φαίνεται το τέλος του επικίνδυνου τουρκικού "παιχνιδιού" της γάτας με το ποντίκι, αν δηλαδή υπάρχει μία ακόμη ανατροπή λέμβου. Την ώρα που αυτή η λέμβος έχει γίνει παιχνίδι των Τούρκων λιμενικών, κάποια άλλη διακρίνεται να συνεχίζει ανενόχλητη το ταξίδι της προς τις ακτές της Λέσβου, ενώ κοντά από το σημείο του περιστατικού περνά και σκάφος του ελληνικού λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο γυναίκας που παρακολουθεί και που ακούγεται στο video: "Και μετά λένε ανοιχτά της Σκαμιάς πνίγηκαν μετανάστες. Τους έπνιξαν..."

Όπως φαίνεται σε αυτό το video το σκάφος του τουρκικού Λιμενικού έχει εντοπίσει μία άλλη λέμβο με πρόσφυγες πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια (στο 0:08), και αρχίζει και πάλι τους κύκλους γύρω του προκαλώντας κυματισμούς. Μια άλλη λέμβος συνεχίζει ανενόχλητη το ταξίδι της προς τα λεσβιακά παράλια (0:18).

Οι Τούρκοι περνώντας ξυστά από την πρώτη λέμβο προκαλούν κύμα με παράλληλο φρένο και γκάζι, επιδιώκοντας και πάλι την ανατροπή της.

Στο 1:14 φαίνεται ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού να περνά δίπλα από το σημείο όπου συμβαίνει το περιστατικό, χωρίς να σταματήσει.

Στο 1:35 βλέπουμε άλλη μία προσπάθεια των Τούρκων να ανατρέψουν τη λέμβο περνώντας "ξυστά" από δίπλα της, χωρίς να τα καταφέρουν.

Στο 2:25 το τουρκικό σκάφος διακρίνεται να έχει βάλει μέσα σε μία δίνη τους πρόσφυγες με τα κύματα που προκαλεί ενώ το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού συνεχίζει τις βόλτες στο σημείο (στο 2:45). Στο 3:03 το τουρκικό σκάφος βάζει τα "δυνατά" του προκειμένου να ανατρέψει τη λέμβο με έναν μεγάλο κυματισμό, όμως και πάλι την ταρακουνά αλλά δεν τα καταφέρνει.

Επιστρέφει για να ξαναπροσπαθήσει στο 3:30 αλλά και στο 3:50 με στροφή μπροστά στους πρόσφυγες για να τους πετάξει μεγάλο κύμα. Καθώς η λέμβος αποδεικνύεται γερό σκαρί οι Τούρκοι καταφεύγουν σε μια μανούβρα σε σχήμα Γάμα για να προκαλέσουν διπλό κύμα που θα την χτυπήσει. Ενώ η λέμβος στροβιλίζεται από τα κύματα (στο 4:55) το τουρκικό σκάφος περνάει και πάλι ξυστά (στο 5:04) για να καταφέρει να την ανατρέψει.

Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες - ντοκουμέντα στο οδοιπορικό στη Λέσβο εδώ

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Θηριωδία πάνω στους Σύρους Κούρδους από το Κομπάνι όπως τα δυο παιδάκια που πνίξαν κοντά στα Τουρκικά παράλια. Στα χωριά τους τους βομβαρδίζουν και στην Θάλασσα τους πνίγουν.
Καλά τώρα το μαθαίνουμε αυτό; Όταν "κάποιοι" το λέγανε, "κάποιοι" άλλοι σφήριζαν... Αφού έστω και αργά αν το έχουμε παραδεχτεί όλοι (τα documetα είναι αδιάσειστα), μια από της ενέργειες για την "μερική" λύση του προβλήματος είναι ή επίσημη καταγγελία του τουρκικού κράτους στην ΕΕ και στον ΟΗΕ από το ελληνικό κράτος. Και λέω μερική γιατί αφενός το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο αφετέρου ή μοναδική και καθολική λύση του έγκειται στο να σταματήσουν οι πόλεμοι, κάτι που δε διαφαίνεται...
Μάλιστα... Το κακό Τουρκικό λιμενικό πνιγει τους μετανάστες ενώ το καλό Ελληνικό λιμενικό τους σώζει..Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα στην Τουρκία μιλούν για το καλό Τουρκικό λιμενικό που σώζει στους μετανάστες και το κακό Ελληνικό λιμενικό που τους πνιγεί..Κουτοχορτο στη ταιστρα για τις αγελάδες. Οι μεν ταιστρες Τουρκικές οι άλλες Ελληνικές.
Μόνο που υπάρχουν και αποδείξεις στη δική μας περίπτωση κι όχι ψεύτικα βίντεο που δεν αποδεικνύουν τίποτα. Άσε φίλε, βγάλε το κόμπλεξ σου και το μίσος σου προς τους Έλληνες αλλού.
"Φίλε", και το τουρκικό και το ελληνικό λιμενικό έχουν στις ίδιες μονάδες ανθρώπους που θα ρισκαραν την ζωή τους για να σώσουν ένα μετανάστη και ανθρώπους που θα τον έβλεπαν να πνίγεται επειδή είναι Σύριος.Ξέρεις,και οι Τούρκοι είναι άνθρωποι, έχουν οικογένειες και πονανε να βλέπουν ανθρώπους να πνίγονται.Αν στο δικό σου μυαλό ο άνθρωπος κρίνεται βάση της εθνικότητας του,τότε μπορείς να φας κουτοχορτο και από τις δύο ταιστρες. Ή βλακεία δεν γνωρίζει σύνορα.
Το θέμα είναι πόσοι άνθρωποι σε κάθε λιμενικό είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους και ποιοι είναι τόσο διεφθαρμένοι που επειδή δεν θα πάρουν το μερίδιό τους βυθίζουν από εκδίκηση τις βάρκες που παίρνουν μόνοι τους για να γλιτώσουν επειδή δεν έχουν τα ποσά που τους ζητούν οι Τούρκοι διακινητές. Θα έχεις ακούσει τις τελευταίες μέρες πως μόνο Τούρκοι διακινητές έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Άκουσες να έχει συλληφθεί κανείς στην Τουρκία; Ξέρουμε δα τόσα χρόνια ότι όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες τους τουρκικού κράτους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μετανάστευσης και κυρίως για περαιτέρω αποδυνάμωση της Ελλάδας. Δε θα τους μάθουμε τώρα. Όταν συλληφθεί Έλληνας λιμενικός να τα παίρνει για να βοηθήσει μετανάστες ή Έλληνας διακινητής έλα πες μου. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά των Τούρκων.
Υπάρχει κάτι που από ότι φαίνεται εσύ και οι όμοιοι σου προσπερνάτε... Σαφώς υπάρχουν καλοί και κακοί και στα 2 "λιμενικά", η διαφορά είναι ότι, ότι κάνουν ή τούρκοι γίνεται με τις ευλογίες ή μάλλον με εντολή του τουρκικού κράτους. Αλλά αυτά που να τα καταλάβει ή Τασία έφτιαξε εναν καταυλισμό 500 ανθρώπων και νομίζει πως το έλυσε το πρόβλημα...
Από το να τους πνίγει, καλύτερα δεν είναι προσωρινά να μένουν σε καταυλισμό; Ξέρεις είναι δύσκολο να διαχειριστεί όλο αυτό οπότε προέχει να μην πεθάνουν αρχικά. Ακόμα και οι χώρες/πρότυπα δυσκολεύονται οπότε ηρεμήστε λίγο με την κριτική όλοι. Όσον αφορά το λιμενικό, είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν καλοί και κακοί κι άλλο οι κακοί να πνίγουν αθώους συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Υπάρχει διαφορά θεωρώ.
Το τουρκικό λιμενικό Δεν λέει τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρει. Ίσα ίσα συνεργάζεται με τους Τούρκους δουλεμπορους. Λοιπόν όσοι μένετε Αθήνα και εκτός παρακαλώ μην μιλάτε. Ελάτε Όχι για διακοπές αλλά για βοήθεια σε ένα απ το νησιά του βόρειο ανατολικού και ανατολικού Αιγαίου. Να δείτε λίγο τι γίνεται και πως φτάνουν στο νησί. Όσα βίντεο και εικόνες να δείτε Δεν θα έχετε ποτέ Το μούδιασμα της ραχοκοκαλιάς όταν το δείτε μπροστά σας.
Τρολολο έγιναν κάτι συλλήψεις εδώ Ελλάδα σε ευπ και αστυνομία και λιμενικό για δουλεμπόριο Πριν κάνα μήνα νομίζω. Αλλά μόνο αυτό. Στο ότι συλλαμβάνονται Τούρκοι δουλέμποροι ισχύει. Σε μια ήμουν παρών εδώ Μυτιλήνη τους βλέπαμε που τον κυνήγησαν αφού αποβιβάστηκε στο νησί γτ τον είχαν στριμώξει από την θάλασσα!
Αν ολα αυτα ευσταθούν η Τουρκία πρεπει να καταδικαστεί. Η ΕΕ πρεπει να ερευνήσει το συμβάν (μαζι με αλλα) και να προχωρήσει άμεσα σε κυρώσεις. Δεν μπορει την ωρα που πολλες Ευρωπαϊκές χώρες δινουν αγώνα να σώσουν και να περιθάλψουν τους πρόσφυγες (Ελλαδα, Ιταλια, Γερμανια, Αυστρια κ.α) η Τουρκία να τους πνιγεί.
Που είναι η Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί; Δε γνωρίζουν τι συμβαίνει δηλαδή; Αλλά ξέχασα, ο ρατσισμός εναντίον των Ελλήνων πουλάει αυτήν την περίοδο και ανεβάζει ποσοστά. Όταν έρθει η σειρά των Τούρκων ίσως και να αλλάξει κάτι.