Η Ελλάδα ανοίγει και επισήμως για τους τουρίστες μετά από παρατεταμένο lockdown σχεδόν έξι μηνών. 

 

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πέντε διαφορετικές «ζώνες» και το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα απαιτεί:

   α. Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση

   β. Πιστοποιητικό εμβολιασμού

   γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν

   δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης

   ε. Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

 

Παράλληλα, λειτουργεί το Σύστημα Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test και δίκτυο ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας, στη «βάση» των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.  Οι έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, από την οποία θα έρχονται οι τουρίστες. 

 

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία προβλέπουν τα εξής:
•    Προσωπικό με γάντια και μάσκα
•    Αντισηπτικά σε κάθε δωμάτιο
•    Σε περίπτωση κρούσματος το δωμάτιο θα πρέπει να μένει κενό για 24 ώρες και να απολυμαίνεται.

 

Σε ό,τι αφορά στους χώρους εστίασης μέσα στα ξενοδοχεία, θα επιτρέπονται μόνο μπουφές και εστιατόρια με μενού. 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρωσικό εμβόλιο» στην Ελλάδα και το ψηφιακό πιστοποιητικό. 

 

Λίγο νωρίτερα, «απροετοίμαστο στο BBC και γενικώς...» χαρακτήρισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, τον υπουργό Τουρισμού που εμφανίστηκε στην εκπομπή HardTalk του BBC.

 

Ο παρουσιαστής Στίβεν Σακούρ, γνωστός για τις «δύσκολες» ερωτήσεις στους καλεσμένους του, έκανε στον Χάρη Θεοχάρη μερικές πιεστικές ερωτήσεις για την αργή πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα αλλά και την επιλογή της Βρετανίας να μην την συμπεριλάβει στη λίστα με τις «πράσινες» χώρες. 

 

«Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν», σημείωσε ο Στίβεν Σακούρ και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χάρης Θεοχάρης: Δεν είμαστε…

Στίβεν Σακούρ: Είστε στις 5 χειρότερες χώρες

Χάρης Θεοχάρης: Όχι δεν είμαστε

Στίβεν Σακούρ: Φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα

Χάρης Θεοχάρης: Το σύστημά μας είναι ολοκληρωμένο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, κρατάμε όλες τις δεύτερες δόσεις και τα δεύτερα ραντεβού για όλους κι έτσι δεν προχωράμε πιο γρήγορα από τα εμβόλια που διαθέτουμε. 

 

Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε επίσης το άνοιγμα του τουρισμού το 2020 και το υψηλό δεύτερο κύμα κορωνοϊού που αντιμετώπισε η Ελλάδα. «Ο ελληνικός λαός –σύμφωνα με τις έρευνες- συνδέει την έξαρση με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες. Δε φοβάστε μήπως γίνει το ίδιο;», ρώτησε ο Στίβεν Σακούρ με τον Χάρη Θεοχάρη να αρνείται πως ο τουρισμός είχε κάποια σχέση.

 

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό στα νησιά, συγκεκριμένα «ότι είχε δοθεί η υπόσχεση για καθολικό εμβολιασμό έως το τέλος Απριλίου», προσθέτοντας πως «Κάνατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και δεν είστε καν κοντά στον στόχο».  «Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι όλα τα νησιά θα είναι πλήρως εμβολιασμένα έως το τέλος Απριλίου, είχαμε υποσχεθεί ότι οι κάτοικοι σε μια πρώτη ομάδα νησιών θα εμβολιάζονταν και πράγματι έγινε», απάντησε ο Έλληνας υπουργός. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr