Με τη συμμετοχή ιστιοπλοϊκών σκαφών από όλο τον κόσμο θα διεξαχθεί και φέτος ο φημισμένος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». 

 

Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη διοργάνωση της χώρας σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Ο αγώνας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1967, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή. 

 

Τρεις διαδρομές, οι δύο ορατές από τις ακτές της Άνδρου

 

Στον 52ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» θα πάρουν μέρος περισσότερα από 30 σκάφη από όλον τον κόσμο. 

 

Η πρώτη διαδρομή του αγώνα, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου. Η διαδρομή είναι απόστασης 72 ναυτικών μιλίων και τα σκάφη θα τερματίσουν στη Χώρα της Άνδρου. Η εκκίνηση θα γίνει από τη Βουλιαγμένη. 

 

Στις 31 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η παράκτια ιστιοδρομία «Eurobank Private Bank Luxembourg» Cup (10 ν.μ.), την οποία οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτου και από τις ακτές του νησιού.

 

Η τελευταία διαδρομή της διοργάνωσης είναι επίσης παράκτια (έως 30 ν.μ.) και θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Η «αυλαία» του αγώνα θα «πέσει» στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στις 2 Σεπτεμβρίου με την απονομή επάθλων.

 

«Τα 30 σκάφη που συμμετέχουν φέτος δείχνουν το μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτή τη διοργάνωση και τα βλέμματα έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς την Άνδρο. Για όλους εμάς στην Άνδρο, ο αγώνας δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αγωνιστικό γεγονός αλλά παράλληλα και μια γιορτή για το νησί μας. Ενώνει τους Ανδριώτες και φίλους αυτών κάτω από μια κοινή αγάπη: την ιστιοπλοΐα και, φυσικά, την αγάπη μας για τη θάλασσα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, Λεωνίδας Σ. Πολέμης.

 

Άνδρος: Σκάφη από όλον τον κόσμο στον ιστιοπλοϊκό αγώνα «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» - Την Πέμπτη η εκκίνηση

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής και το πρόγραμμα του αγώνα

 

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 ιστιοπλοϊκά σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» θα ανοίξει πανιά στις 29 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης με προορισμό το νησί της Άνδρου.

 

Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), που αποτελούν δύο από τους ιστορικότερους ομίλους της χώρας με μεγάλη παράδοση στον ναυταθλητισμό.

 

Οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών και η αίγλη που περιβάλει τον αγώνα, αποτελούν προκλήσεις για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας και, έτσι, και αυτή τη χρονιά, στον στόλο της διοργάνωσης θα βρεθούν πρωταθλητές που έχουν πρωταγωνιστήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και λάτρεις της ιστιοπλοΐας και της θάλασσας, με τη δικιά τους ιστορία στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου "Ιωάννης Β. Γουλανδρής" είναι έτοιμος για την εκκίνησή του.

 

«Τα 30 σκάφη που συμμετέχουν φέτος δείχνουν το μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτή τη διοργάνωση και τα βλέμματα έχουν ήδη αρχίσει να στρέφονται προς την Άνδρο. Για όλους εμάς στην Άνδρο, ο αγώνας δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αγωνιστικό γεγονός αλλά παράλληλα και μια γιορτή για το νησί μας. Ενώνει τους Ανδριώτες και φίλους αυτών κάτω από μια κοινή αγάπη: την ιστιοπλοΐα και, φυσικά, την αγάπη μας για τη θάλασσα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, Λεωνίδας Σ. Πολέμης.

 

Η πρώτη διαδρομή του αγώνα είναι απόστασης 72 ναυτικών μιλίων και τα σκάφη θα τερματίσουν στη Χώρα της Άνδρου. Στις 31 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί η παράκτια ιστιοδρομία «Eurobank Private Bank Luxembourg» Cup (10 ν.μ.), την οποία οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτου και από τις ακτές του νησιού.

 

Η τελευταία διαδρομή της διοργάνωσης είναι επίσης παράκτια (έως 30 ν.μ.) και θα διεξαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Η «αυλαία» του αγώνα θα «πέσει» στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στις 2 Σεπτεμβρίου με την απονομή επάθλων.

 

«Με χαρά τελειώνουμε τις τελευταίες προετοιμασίες για τον 52ο αγώνα της Άνδρου. Η ναυταθλητική και η ναυτιλιακή κοινότητα έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και έχουν ενώσει δυνάμεις για αυτόν τον αγώνα και περιμένουμε δυνατές συμμετοχές με τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη και πληρώματα από την Αθήνα, την Άνδρο αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

 

«Ο διεθνής χαρακτήρας και τα ιδεώδη που πρεσβεύει ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, για συλλογική προσπάθεια, κατάλληλη προετοιμασία, ετοιμότητα για τις αντιξοότητες και προσήλωση στον προορισμό-στόχο, ταυτίζονται με το μοντέλο λειτουργίας της EurobankPrivate Bank Luxembourg. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στηρίζουμε ακόμα μια χρονιά το θεσμό αυτό που διεξάγεται στην Άνδρο, ένα νησί με μακρά παράδοση στη θάλασσα και την ελληνική ναυτιλία», υπογράμμισε ο Kωνσταντίνος Τσιβεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της EurobankPrivate Bank Luxembourg, Χρυσού Χορηγού της διοργάνωσης.

 

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη διοργάνωση της χώρας σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, το 1967 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας και από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους των ιστιοπλόων, τόσο για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών, όσο και για τη φιλοξενία που απολαμβάνουν στο κυκλαδίτικο νησί, το οποίο φημίζεται για τη ναυτοσύνη και τη φιλοξενία των κατοίκων του.

 

Παράλληλα με τις ιστιοπλοϊκές κούρσες θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την πλούσια κληρονομιά της Άνδρου.

 

Χρυσός Χορηγός για 3η συνεχή χρονιά είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg, η διεθνής τράπεζα - μέλος του Ομίλου Eurobank, που, με έδρα το Λουξεμβούργο, δραστηριοποιείται και στο Λονδίνο και την Ελλάδα.

 

Αργυρός χορηγός συνεχίζει να είναι η Moët&Chandon. Η κορυφαία και πιο αγαπημένη σαμπάνια στον κόσμο στηρίζει τον δύσκολο αλλά και πιο εκλεπτυσμένο αγώνα, όχι μόνο γιατί είναι στο DNA της μάρκας να στηρίζει την αριστεία, την επιτυχία, τις πρωτιές αλλά και ειδικότερα γιατί εδώ και αιώνες, από το 1743, είναι η σαμπάνια των νικητών, των μεγάλων στιγμών αλλά και του savoir-faire.

 

Χορηγοί της διοργάνωσηςαποτελούν επίσης οι εταιρίες PolembrosShipping και NewShippingLimited, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι εταιρίες PATSEAS, AmaliaHotels, Sebago, S tGeorge Lycabettus, Kokkoris Optics – Bolle, Explore Andros, Kyvernitis Travel, Bake Hellas, Mavriki & Co και Mont Blanc.

 

Ο 52ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου της Άνδρου και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Το πλήρες πρόγραμμα

 

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

18:30 Συγκέντρωση Κυβερνητών και Δεξίωση Υποδοχής (Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, Πειραιάς)

 

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

14:00 Αγώνας offshore Βουλιαγμένη-Άνδρος
20:00 Cocktail Party Υποδοχής από την Eurobank Private Bank Luxembourg, Χρυσό Χορηγό της διοργάνωσης (Κατόπιν Πρόσκλησης - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)

 

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

11:00 Ιδιωτική ξενάγηση στην έκθεση «Απεικονισμός& Παραστατικότητα» του Dico Byzantios (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)
14:00 Brunch (Ναυτικός Όμιλος Άνδρου)
21:00 BBQ Party (Μπαξές Αδαμάντιου και Σπύρου Πολέμη)

 

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

11:00 "EurobankPrivateBankLuxembourg" Cup Ιστιοδρομίες Άνδρου

19:00 Απονομή Επάθλων (Πλατεία Αφανούς Ναύτη, Άνδρος)
21:00 Champagne party by Moet &Chandon (ΝαυτικόςΌμιλοςΆνδρου)

 

01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

11:00 Παράκτια Διαδρομή – Επιστροφή

 

02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20:00 Απονομή Επάθλων του αγώνα

«ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ 2019» & Champagne Party (Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, Πειραιάς)