Αναβαθμίστηκε η εκτίμηση για τα πετρέλαια του Πρίνου

Αναβαθμίστηκε η εκτίμηση για τα πετρέλαια του Πρίνου Facebook Twitter
2

Την αναβάθμιση της εκτίμησης για τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου στα 40 εκατ. βαρέλια, από 30 εκατ. που ήταν η προηγούμενη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής, Μαθιός Ρήγας σε εκδήλωση της εταιρίας.

 

Οι νέες εκτιμήσεις προκύπτουν από τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών με σύγχρονες μεθόδους που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή πρόσφατα και αναμένεται να πιστοποιηθούν από ανεξάρτητο εκτιμητή.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Ρήγας, η μέση ημερήσια παραγωγή πετρελαίου το 2016 ήταν 3.600 βαρέλια, τώρα κυμαίνεται στα 5.000 βαρέλια ενώ ο στόχος για το 2018 ύστερα από επενδύσεις σε νέες γεωτρήσεις είναι να αυξηθεί στα 10.000 βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σημαίνει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει για πρώτη φορά δικαιώματα (royalties) για τη φετινή παραγωγή τα οποία εκτιμώνται σε 400.000 ευρώ.

 

Η εταιρία έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Αιτωλοακαρνανίας και στο Κατάκολο και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρείες του κλάδου για την εκχώρηση ποσοστού από τις άδειες Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας.

 

Η Energean ολοκλήρωσε εξάλλου πρόσφατα την εξαγορά των βεβαιωμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ. Η επεξεργασία των υδρογονανθράκων έχει αποφασιστεί να γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο πλοίο (Πλωτή Εγκατάσταση Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης, FPSO) που θα συνδέεται με αγωγό με τη στεριά ενώ το φυσικό αέριο που θα παράγεται προορίζεται αποκλειστικά για την εσωτερική αγορά του Ισραήλ και κατά κύριο λόγο την ηλεκτροπαραγωγή. Τα κοιτάσματα, δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου εξαγοράστηκαν έναντι 148 εκατ. δολαρίων και βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Μαυροβούνιο και το Ισραήλ για την επόμενη πενταετία φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ