Άγ. Δημήτριος: Έκαναν έξωση σε 90χρονη λόγω χρεών και έμεινε άστεγη- Κινητοποίηση των Γιατρών του Κόσμου

Άγ. Δημήτριος: Έκαναν έξωση σε 90χρονη λόγω χρεών και έμεινε άστεγη- Κινητοποίηση των Γιατρών του Κόσμου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Άστεγοι έμειναν μία 90χρονη γυναίκα που έμενε μαζί με τον εγγονό της, ύστερα από έξωση από το διαμέρισμά της στον Άγιο Δημήτριο για οφειλές ενοικίων χαμηλού ύψους.

Σύμφωνα με τo ethnos.gr, αντιμετώπισαν ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού. Οι γείτονες της ηλικιωμένης και του 25χρονου εγγονού της ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες, όταν έμαθαν ότι θα μείνουν στον δρόμο και στη συνέχεια υπήρξε κινητοποίηση από τους Γιατρούς του Κόσμου για να βρεθεί έστω προσωρινή στέγη για τον εγγονό και την 90χρονη.

«Η γιαγιά έμεινε στο δρόμο με τη ρόμπα. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι βίωσε αυτή η γυναίκα. Οι γείτονες ήταν αυτοί που ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό που βλέπουμε στους Γιατρούς του Κόσμου και είναι στενάχωρο είναι ότι αυτά τα περιστατικά αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις», εξηγεί ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.

Βρέθηκε σπίτι - Συγκινητική η ανταπόκριση

Τελικά, οι Γιατροί του Κόσμου, που φιλοξενούν προσωρινά τη 90χρονη Ελένη και τον 25χρονο Κώστα, δέχτηκαν πλήθος τηλεφωνημάτων από πολίτες που ήθελαν να βοηθήσουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου παραχώρησε την μονοκατοικία του στον Άγιο Δημήτριο. Όπως είπε στους Γιατρούς του Κόσμου, παραχωρεί δωρεάν το σπίτι χωρίς να επιθυμεί καταβολή ενοικίου.

«Πώς βίωσα την έξωση»

Όπως λέει ο 25χρονος Κώστας, ο ίδιος και η γιαγιά του κλήθηκαν να πάρουν ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους στα χέρια και να εγκαταλείψουν το διαμέρισμα: «Πήραμε όσα πράγματά μπορούσαμε και βγήκαμε από το σπίτι. Ήταν αδύνατο να πάρουμε όλα μας τα πράγματα, γιατί δεν μπορούσαμε να τα κουβαλήσουμε. Αφήσαμε πολλά πίσω».

 «Περάσαμε στο δρόμο τέσσερις ημέρες, μαζί με ένα σκυλάκι που είχαμε στο σπίτι. Τριγυρνούσαμε από εδώ και από εκεί. Τα βράδια απλά περιμέναμε να ξημερώσει. Αυτές τις ημέρες, ενώ μας έβλεπε κόσμος, δεν βρέθηκε κανείς να μας δώσει βοήθεια».

Τελικά οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου επικοινώνησαν με τους Γιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι τους προσέφεραν βοήθεια. Ο 25χρονος Κώστας και η γιαγιά του βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο υπνωτήριο αστέγων των Γιατρών του Κόσμου.

Η ιστορία της Ελένης και του Κώστα 

Η ηλικιωμένη ζούσε στο σπίτι μαζί με τον 25χρονο εγγονό της τον οποίο και μεγάλωσε από τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές καθώς εκείνη έπαιρνε σύνταξη 290 ευρώ και ο 25χρονος εργαζόταν περιστασιακά και εν μέσω πανδημίας τα μεροκάματα άρχισαν να λιγοστεύουν.


«Οι άνθρωποι αυτοί χρωστούσαν τέσσερα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ. Το εγγόνι της 90χρονης δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Είναι ένα παιδί που νοιάζεται για τη γιαγιά του και κάνει ό,τι μπορεί. Η γιαγιά, μας είπε ότι παλιά έπαιρνε σύνταξη 700 ευρώ. Με τα χρόνια έμεινε με τη σύνταξη πρόνοιας ύψους 290 ευρώ. Αυτό που πνίγει τη γιαγιά και το εγγόνι είναι ότι τους πέταξαν στο δρόμο με πολύ άσχημο τρόπο. Στο σπίτι τους εμφανίστηκε δικαστικός επιμελητής. Το κλειδώσανε και τους άφησαν απ' έξω, χωρίς να προλάβουν καν να πάρουν τα πράγματά τους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου πήραν τηλέφωνο στους Γιατρούς του Κόσμου για να μείνουν στο υπνωτήριό μας», δήλωσε στο ethnos.gr η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου.


 «Όταν τους είπαμε ότι στο υπνωτήριο δεν μπορεί να φιλοξενηθεί ο σκύλος, μας είπαν ότι χωρίς το ζώο δεν πάνε πουθενά. Προτίμησαν να περάσουν δύο ημέρες στο δρόμο με το σκυλάκι, μέχρι να βρούμε ξενώνα για το ζωάκι. Όταν τους είπαμε ότι το σκυλί θα φιλοξενηθεί σε ξενώνα, τότε δέχτηκαν να έρθουν στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου. Πρόκειται για μία γιαγιά και έναν εγγονό που είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους», ανέφερε η κυρία Θάνου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ