Σεισμός

Η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis

Η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης από τη Novartis, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών, για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της Novartis.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα σε πλήρη ολομέλεια, προτείνοντας, με σχετικό πρακτικό, την εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών προς ικανοποίηση του ως άνω σκοπού.

Στο εν λόγω πρακτικό, το ΝΣΚ αναφέρει μεταξύ των ενεργειών στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο την άσκηση αγωγής κατά της Novartis, με αίτημα τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, άσκηση αγωγής για την ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων δημόσιων νομικών προσώπων και να εξεταστεί από αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο.

Επίσης, οι προτάσεις του ΝΣΚ περιλαμβάνουν πρόσκληση της εταιρείας για εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης, για την ανόρθωση της ζημίας που το Δημόσιο και τα λοιπά νομικά πρόσωπα υπέστησαν, από «την ομολογημένη παραβατική συμπεριφορά της».

Μετά το πόρισμα, το ΥΠΟΙΚ και τα συναρμόδια υπουργεία «θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του ΝΣΚ, με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η Κυβέρνηση, ενεργώντας θεσμικά και με πλήρη διαφάνεια, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των λοιπών θιγομένων δημοσίων νομικών προσώπων, από ενέργειες της εταιρείας «NOVARTIS Hellas Α.Ε.Β.Ε.», ζήτησε, διά των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ως κατ' εξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της ανωτέρω εταιρείας.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα σε Πλήρη Ολομέλεια, προτείνοντας, με σχετικό Πρακτικό, την εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών του Δημοσίου πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών προς ικανοποίηση του ως άνω σκοπού.

Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.


Το πρακτικό της συνεδρίασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ΕΔΩ

Ελλάδα
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM