Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας πως τα πραγματικά κρούσματα είναι «διπλάσια ή τριπλάσια».

 

«Ο ιός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς. Αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε ερώτηση για την άρση του lockdown είπε ότι «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200,300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα». 

 

Για το άνοιγμα της εστίασης, ο κ. Βατόπουλος είπε στο Mega ότι «στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει» και προκειμένου να γίνει αυτό «πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα» και «η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις». 

 

Ωστόσο σημείωσε πως η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν γίνεται «τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε». 

 

«Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο», είπε και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήταν πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε και η μεταφορά από τα βόρεια σύνορα κόσμου, είναι όλα υπό μελέτη. Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα και όπως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε», ανέφερε. 

 

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε επίσης ότι από τα λύματα έχουν βγει κάποιοι αριθμοί. «Από τον ΕΟΔΥ λέει ότι το 25 με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr