Το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν κρεβάτια στις ΜΕΘ.

 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε  ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε αλλά πολύ σύντομα δεν θα έχουμε κρεβάτια στις ΜΕΘ. Πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός του ιού. Εάν υπολογίσετε ότι συνολικά έχουμε περίπου 1200 κρεβάτια στις ΜΕΘ, αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, τότε σε λίγες ημέρες θα εξαντληθούν».

 

«Κανένα σύστημα δεν έχει απεριόριστα όρια» διευκρίνισε, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα 104,6, «ιδιαίτερα δε, το δικό μας». Χθες, 480 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με Covid-19.

 

Σημαντικό είναι να σταματήσουμε να μολυνόμαστε από τον κορωνοϊό, τόνισε ο καθηγητής ενώ εξήγησε πως ο ρυθμός μετάδοσης δεν ανακόπτεται με αγωγές τώρα αλλά με περιοριστικά μέτρα.

 

«Θα πρέπει να σταματήσουμε την κυκλοφορία των ανθρώπων για να σταματήσει η κυκλοφορία του ιού» επισήμανε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στην έντονη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, παρά τα έκτακτα μέτρα, σημείωσε πως τα νούμερα έχουν σημασία μόνο αν τα δούμε σε σειρά.

 

«Τα νούμερα θα πρέπει να τα μετρήσουμε από τότε που έκλεισε όλη η εκπαίδευση» τόνισε επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα υπομονής για να εκτιμηθούν σωστά τα στοιχεία.

 

«Η εκπαίδευση είναι το τελευταίο «παράθυρο» που έπρεπε να κλείσει. Δημοτικά ανοιχτά σημαίνει μετακίνηση τουλάχιστον 1 εκατ. πληθυσμού δύο φορές την ημέρα και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

«Για να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν, θα πρέπει να είναι πλήρη και να τηρούνται πλήρως» επισήμανε τονίζοντας τη σημασία σε περιοχές επιδημιολογικά επιβαρυμένες όπως η Θεσσαλονίκη.

 

«Ο κάθε πολίτης να κλειστεί στο σπίτι του. Να περιοριστεί στα άτομα της στενής οικογένειάς του, με αυτούς που κατοικεί μόνο», τόνισε σημειώνοντας ωστόσο για τους εργαζόμενους πως επικίνδυνες ώρες είναι η ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης της δουλειάς αλλά και του σύντομου διαλείμματος για φαγητό ή κάπνισμα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr