Η χειρόγραφη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων που ισχύει παράλληλα με την Αδείας Κυκλοφορίας από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη επιτρέπει αυθαιρεσίες εργοδοτών, όπως καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος εν μέσω lockdown.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες που επικαλείται ο ιστότοπος ethnos.gr, σε περιοχές της Αθήνας κυκλοφορούν «μαϊμού» Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας Εργαζόμενων που δημιουργούνται από επιτήδειους, με πλαστές σφραγίδες ανύπαρκτων εταιρειών και διανέμονται στη γειτονιά, ώστε να κυκλοφορούν για τουλάχιστον ένα 8ωρο δεκάδες πολίτες χωρίς εμπόδια.

 

«Ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις με ψεύτικες σφραγίδες ανύπαρκτων επιχειρήσεων έχουν μοιραστεί σε ολόκληρες γειτονιές και οικοδομικά μπλοκ και κάτοικοι ολόκληρων συνοικιών του λεκανοπεδίου μετακινούνται καθημερινά με ψευδείς χειρόγραφες βεβαιώσεις», καταγγέλλει ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

 

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι που είναι προφορικά προς το παρόν σε αναστολή και θα δηλωθούν σε αναστολή από την ερχόμενη Κυριακή, υποχρεώνονται από τους εργοδότες τους να εργάζονται παράνομα και να μετακινούνται στον φυσικό χώρο εργασίας τους με χειρόγραφες βεβαιώσεις κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται η ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ.

 

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες έχουν δεχτεί τουλάχιστον 90 καταγγελίες για μισθωτούς που ενώ τελούν σε αναστολή αναγκάζονται να μετακινηθούν προς τον χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν κανονικά.

 

«Συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή υποχρεώνονται από εργοδότες να εργάζονται παράνομα και να μετακινούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με παντελώς ανασφάλιστους εργαζόμενους», τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος. Οι καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από 4 κλάδους:

 

Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery
Call Center
Ταχυμεταφορές
Εταιρείες σεκιούριτι

 

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, επισημαίνει πως είναι προβληματική η ισχύς της χειρόγραφης Βεβαίωσης τύπου Α' από το https://forma.gov.gr για την μετακίνηση των εργαζομένων στην περίοδο της καραντίνας ταυτόχρονα με την Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το Π.Σ. «Εργάνη» στο eservices.yeka.gr. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες, προκειμένου για την μετακίνηση των εργαζομένων τους έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας με την οποία εφοδιάζουν τον εργαζόμενο:

 

Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α' (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος.
Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους - Πρακτικά Ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές - Μαθητευόμενους από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ


"Πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr