«Κύριος λόγος» για τη διασπορά του κοροωνοϊού είναι οι μετακινήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέροντας ότι σήμερα Τρίτη ενδέχεται να είναι και πάλι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων.

 

«Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα, μετά τον μειωμένο χθεσινό αριθμό, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε, ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.

 

Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ο κ. ο 80%. Ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, επεσήμανε για μία ακόμη φορά.

 

Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές ανέφερε, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι. «Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

 

«Έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και ελπίζουμε - όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές - η εφαρμογή των μέτρων να φέρει αποτελέσματα», τόνισε.

 

«Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία τεράστια πίεση. (...) Αυτή τη στιγμή και στη χώρα μας, όπου ναι μεν έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με άλλες χώρες, ελπίζουμε ωστόσο με τα μέτρα που πήραμε να αποδώσουν σε δύο ή τρεις εβδομάδες και κυρίως στην περιφέρεια που είναι πιο εύκολο να περιορίσουμε τα κρούσματα και μετά στις δύο μεγάλες πόλεις μας όπου έχουμε και το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

 

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την επιτήρησή τους. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση είναι ο "νούμερο ένα" λόγος της διασποράς. Ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα», ανέφερε. 

 

Εκτιμήσεις για 60.000 κρούσματα στην Αττική

 

Στην αποκάλυψη ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται ανησυχητικά κατά τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

 

«Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000-60.000», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Θωμαΐδης

 

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr