Πέτσας: Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Με SMS οι μετακινήσεις και το βράδυ απαγόρευση

Πέτσας: Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Με SMS οι μετακινήσεις και το βράδυ απαγόρευση Facebook Twitter
0

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και μετακινήσεις μόνο με SMS ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Τα κρούσματα αυξάνονται «επιθετικά» στην Ελλάδα, δήλωσε. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6π.μ της Τρίτης και για 14 ημέρες αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, όπως διευκρίνισε. 

Για τις μετακινήσεις τους, οι κάτοικοι θα πρέπει να στέλνουν SMS για τις έξι προβλεπόμενες επιτρεπόμενες μετακινήσεις, όπως και στο lockdown της Άνοιξης. Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για εργαζόμενους ή έκτακτους λόγους υγείας .

Παράλληλα απαγορεύονται οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Πλέον η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: σε αυτή της επιτήρησης, σε αυτή του αυξημένου κινδύνου και στην νέα, «γκρι ζώνη» του lockdown όπου μπαίνουν από αύριο η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες,

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της, είναι «εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία»

Τα οριζόντια μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο

 

Από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθενται σε ισχύ και τα έκτακτα πανελλαδικά μέτρα με απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:00 έως 5 το πρωί και κλείσιμο της εστίασης στην ζώνη αυξημένου κινδύνου. Λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε φαινόμενα συνωστισμού στην Πάτρα, σχολιάζοντας πως «συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι τέτοια μεμονωμένα περιστατικά, μπορεί να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι συνεχίζονται τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).


Κανονικά θα γίνονται οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού ανέρχονται σε 7.000 και οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί από 557 το 2019 σε 974 «και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες».


Πλέον γίνονται καθημερινά 25.000 τεστ, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι την Κυριακή είχαν γίνει περί τα 1,8 εκατομμύρια. Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ. Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπολογίζονται σε 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού – κορωνοκαπηλεία», επιρρίπτοντας στην Κουμουνδούρου ότι επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία.

Για τα οικονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας παρουσίασε συνοπτικά τα επιπλέον μέτρα:

1)Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).
2)Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
3)Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.
4)Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.
5)Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
6) Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
7) Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
8) Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
9) Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM