Πρωτοδικείο Αθηνών: Και οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια τους

Πρωτοδικείο Αθηνών: Και οι παππούδες θα πληρώνουν διατροφή για τα ανήλικα εγγόνια τους Facebook Twitter
EUROKINISSI - Φωτογραφία Αρχείου
0

Με μία απόφαση - τομή στα δικαστικά δεδομένα, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε, πως μετά τον χωρισμό των γονιών, και αν αυτοί δεν θα μπορούν να διασφαλίσουν στα παιδιά τους τα αναγκαία, διατροφή θα πληρώνουν και οι παππούδες.

Σύμφωνα με την απόφαση, που αποκαλύπτεται από την εφημερίδα «ΤΑ NEA» και ο παππούς ανήλικου τέκνου θα συμμετέχει στη διατροφή του μετά το διαζύγιο των γονιών του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γιαγιά, αποδεδειγμένα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από σχετική αίτηση που κατέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής. Η γυναίκα, αξιοποιώντας τις διατάξεις που παρέχει ο νόμος, στράφηκε κατά των γονιών του πρώην συζύγου της, ζητώντας να αναλάβουν επί της ουσίας εκείνοι το δικό του μερίδιο στα έξοδα του ανηλίκου.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» το δικαστήριο έκρινε ότι «εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου». Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής ο παππούς και η γιαγιά από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάππος και η προγιαγιά από πατρική και μητρική γραμμή.

«Η υποχρέωσή τους είναι κατ' ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ' ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. 

Με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει με το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής της κατάστασης, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM