Αποστολάκης: Προσπαθήσαμε να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους

Αποστολάκης: Προσπαθήσαμε να στείλουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αποκάλυψε ότι είχε γίνει προσπάθεια από την Ελλάδα να σταλεί πίσω στην Τουρκία το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα επανέφερε το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών την Τετάρτη, μέσω ανάρτησης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Μιλώντας για τα όσα συνέβησαν στις 15 Ιουλίου 2016, με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι είχε γίνει προσπάθεια να επιστρέψει στη γειτονική χώρα το ελικόπτερο με τους 8.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Δεν απέδωσε αυτό», δήλωσε στο Mega ο κ. Αποστολάκης.

«Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», συμπλήρωσε για το θέμα.

Οι πληροφορίες για το πραξικόπημα

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε και για τις ενέργειες που γίνονταν στην Ελλάδα, την ημέρα που εξελισσόταν η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

«Από το μεσημέρι ρίχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ, ο οποίος του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε κάποιο ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», δήλωσε σχετικά ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Πάντως, ο κ. Αποστολάκης απέφυγε να απαντήσει για τις φήμες ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία για να παραλάβει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε προσπάθειες να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια πολύ καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν σχεδόν όλος έξω, γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από τα μεσάνυχτα και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Ερντογάν γνώριζε ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει εκείνο το βράδυ, αν χρειαζόταν, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. «Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας ούτως ώστε αν χρειαζόταν κάτι, να γίνει», περιορίστηκε να πει.

«Δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο»

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές εντάσεις με την Τουρκία, ο Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να προκληθεί ένα «θερμό» επεισόδιο».

«Ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο. Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες, όμως δεν είναι ανύπαρκτες», δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «χλιαρή» την αντίδραση των ισχυρών χωρών απέναντι στις τουρκικές ενέργειες, σημειώνοντας: «Αυτή τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM