Σύψας: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί - Το καλό και το κακό σενάριο

Σύψας: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί - Το καλό και το κακό σενάριο Facebook Twitter
0

«Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, αναλύοντας το καλό και το κακό σενάριο αυτής της μετάλλαξης.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ωστόσο πως αν και υπάρχει πάντα ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς περί κακής μετάλλαξης.

«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από αυτό το καλοκαίρι κι έπειτα, ο κ. Σύψας παραδέχθηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

«Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο», είπε επισημαίνοντας πως κατά την εκτίμηση του εφόσον οι κλινικές μελέτες δώσουν θετικά αποτελέσματα με ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο, το να το έχουμε στο φαρμακείο της γειτονιάς μας και να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από έναν χρόνο από τώρα.

Τέλος, δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί. «Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε επίσης εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM