Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την έρευνα της αστυνομίας στην υποπτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας, όπου βρέθηκαν πολυτελείς τηλεοράσεις, ψυγειοκαταψύκτες, μπάρμπεκιου και άλλα είδη, την περασμένη εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Νιγρίτας εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα που διεξάγει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η έφοδος των αστυνομικών (συνολικά 83 άτομα) στη φυλακή έγινε στις 11.30 τη νύχτα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε επτά ώρες αργότερα. Ελέγχθηκαν 19 κελιά της Γ΄ πτέρυγας, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, μικροποσότητες ναρκωτικών και σχηματίστηκαν δικογραφίες εις βάρος 30 κρατουμένων, 13 Ελλήνων και 17 αλλοδαπών.

 

Στα κελιά και σε κοινόχρηστους χώρους της υποπτέρυγας βρέθηκαν επιδαπέδια κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ένα μπάρμπεκιου με κάρβουνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατούμενοι είχαν ανακατασκευάσει τις τουαλέτες στα κελιά τους.

 

 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε ορισμένα από τα λεγόμενα «VIP κελιά» εξέτιαν την ποινή τους μέλη της γεωργιανής μαφίας  «Vor V Zakone» ή αλλιώς «κλέφτες εντός νόμου». Τόσο ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας των φυλακών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο διευθυντής της φυλακής, φέρεται να ήταν σε μόνιμη διένεξη με τον αρχιφύλακα. Και πιθανόν, ο πρώτος δεν επενέβη άμεσα και άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν, ώστε να εκθέσει τον αρχιφύλακα. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για αντικατάσταση του διευθυντή και του αρχιφύλακα ήταν προειλημμένη.

 

 

 

Τους «πρόδωσε» το παράνομο επισκεπτήριο μιας γυναίκας

 

Στις 10.25 το πρωί της 10ης Μαΐου η σύζυγος ενός Έλληνα κρατούμενου, έπειτα από επικοινωνία με την αρχιφύλακα κατάφερε παρά την απαγόρευση επισκεπτηρίων λόγω του κορωνοιού – να μπει στις φυλακές Νιγρίτας και να επισκεφθεί τον άνδρα της. Μέσα σε καρότσι σούπερ μάρκετ η γυναίκα μετέφερε έναν εκτυπωτή, μία συσκευή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αντισηπτικά, φαγητά, αναψυκτικά και ένα ταψί με γαλακτομπούρεκο. 

 

Το βράδυ της 18ης Μαΐου, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, όπου εννέα άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. 

 

«Ανακαίνιση» με έγκριση των φυλακών

 

Mε τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της φυλακής είχαν μπει στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας τα ψυγεία, τα κλιματιστικά, οι τηλεοράσεις και η υπόλοιπη οικοσκευή, που βρέθηκε στην πρόσφατη έρευνα της αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφόδου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχουν μάλιστα ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ως προς την αιτιολόγηση της μεταφοράς των εν λόγω αντικειμένων.

 

Το ίδιο, πάντως, επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων τους οι φυλακισμένοι υπήκοοι Γεωργίας, στα κελιά των οποίων υπήρχαν εγκατεστημένες αρκετές από τις τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές συσκευές. Η συνήγορος του 44χρονου Νταβίτ Μασανασβίλι, Βασιλική Καμηλάρη, μιλώντας στην Καθημερινή, μετέφερε τη θέση του εντολέα της ότι «η μεταφορά στην πτέρυγα των ηλεκτρικών συσκευών εγκρίθηκε από το συμβούλιο της φυλακής». Υποστήριξε ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κρατούμενοι είχαν συναντηθεί και συμφωνήσει με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις συσκευές υπό τη μορφή δωρεάς προς τη φυλακή.