Από τις αρχές της ερχόμενης χρονιάς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων, σκούτερ και αυτοκινήτων ανακοινώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατηζάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή δεν θα υπολογίζεται βάσει της αξίας του οχήματος, αλλά οριζόντια.

 

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιούνιο και η χρηματοδότηση θα προέλεθει από το Ταμείο των Ρύπων.

Τα ποσά για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, σκούτερ

Ένα από τα βασικά σενάρια για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», είναι η ενίσχυση με ποσό της τάξης των 4.500 ευρώ για όχημα αξίας έως 40.000 ευρώ. Για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου επαγγελματικής χρήσης (ταξί) η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 3.500 και 5.000 ευρώ.

 

Σχετικά με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το ποσό για την αγορά ηλεκτρικού σκούτερ.

 

Και φορολογικά κίνητρα 

 

Πέρα από την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και σκούτερ, αναμένεται να εξαγγελθούν και φορολογικά και άλλα κίνητρα.

 

Μεταξύ άλλων εξετάζονται η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας, ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης (στο 13%), η εξαίρεση υπαγωγής του ΦΠΑ ή καθορισμός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για 4 χρόνια, τα μειωμένα τέλη σε διόδια και η ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο.