Στο βιομηχανικό μουσείο της Σύρου φιλοξενείται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στο κτίριο ενός παλιού κλωστηρίου, κοντά στο ναυπηγείο Νεωρίου της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας της Σύρου, το 1973. Πρόκειται για το μοντέλο Enfield 8000, μια καινοτομία για εκείνη την εποχή όπου το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχε κάνει την εμφάνισή του στις μεγαλουπόλεις. Συγχρόνως είχε αρχίσει η ανησυχία για τα αποθέματα πετρελαίου και την εξάρτηση από αυτό. Φαινόταν ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα έλυνε πολλά προβλήματα.

 

Η ιστορία του αυτοκινήτου ξεκίνησε στα τέλη του 1960. Η εταιρεία Enfield Automotive, με έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας και ιδιοκτήτη τον Έλληνα Γιάννη Γουλανδρή (μέλος μεγάλης οικογένειας εφοπλιστών), κέρδισε έναν electric διαγωνισμό για ένα συμβόλαιο με το Συμβούλιο Ηλεκτρική Ενέργειας της Αγγλίας. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή του αυτοκινήτου, ο Γουλανδρής αντιμετώπισε προβλήματα με τους τεχνικούς στο Isle of Wight και έτσι αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο. Ήταν μια παράτολμη απόφαση, καθώς το νησί της Σύρου είχε μεγάλη παράδοση στην κατασκευή πλοίων αλλά καμία σχέση με την κατασκευή αυτοκινήτων και μάλιστα ηλεκτρικών.

 

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Γουλανδρή. Ο σχεδιαστής του ηλεκτρικού μοντέλου ήταν ο Γεώργιος Μιχαήλ. Στην κατασκευή συμμετείχαν άνδρες από το ναυπηγείο, φανοποιοί, μηχανικοί, τεχνίτες από τη Σύρο, τον Πειραιά και αλλού. Ήταν μια πραγματικά ελληνική υπόθεση.

 

Το πρώτο αυτοκίνητο έκανε τη βόλτα του στη Σύρο τον Οκτώβριο του '73. Το Enfield 8000 διέθετε ηλεκτροκινητήρα συνεχούς ρεύματος 12 volt και απέδιδε 8,16 ίππους. Η μέγιστη ταχύτητα ήταν 64 χλμ./ώρα και η αυτονομία του έφτανε τα 60 χιλιόμετρα. Διέθετε πλαίσιο αλουμινίου, μοναδική αεροδυναμική και πολυτελή εσωτερική σχεδίαση (δερμάτινα καθίσματα κ.λπ.). Είχε μήκος μόλις 2,7 μέτρα και βάρος 965 κιλά (μόνο οι μπαταρίες ζύγιζαν 300 κιλά).

 

Το συμβόλαιο με το Συμβούλιο Ηλεκτρικής ενέργειας προέβλεπε την κατασκευή 120 αυτοκινήτων. Μετά την κατασκευή τους το εργοστάσιο δυστυχώς έκλεισε. Η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα (Δικτατορία και Μεταπολίτευση) δεν ευνόησε τη συνέχιση της προσπάθειας. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα το αυτοκίνητο αυτό.

 

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Σύρου
Το πρώτο αυτοκίνητο έκανε τη βόλτα του στη Σύρο τον Οκτώβριο του '73.

 

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Σύρου

 

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Σύρου

 

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Σύρου

 

Τα κείμενο είναι αντλημένο από το ειδικό σάιτ omilo.com

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις