Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι οι εκκλησίες το Πάσχα θα παραμείνουν κλειστές.

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι με «περισσή πρωτόγνωρη επιμονή, καρτερικά συμμετέχουμε όλοι σε μία συλλογική προσπάθεια. Η πολιτεία έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις. Η Εκκλησία συμβάλλοντας αποτελεσματικά επέδειξε γενναιότητα με τις οδηγίες της προς τους πιστούς» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

 

«Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό. Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ιερά σύνοδος δεν προτρέπει σε κανέναν πιστό να πάει στις Εκκλησίες».

 

Επικαλούμενος τις σημερινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπολίτη Ναύπακτου, είπε ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερούς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο. Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, τόνισε.

 

«Πέρα, απ' όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ' άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή», τόνισε σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

 

«Παρακαλώ να ακολουθήσουμε όλοι μας την προτροπή της Ιεράς Συνόδου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Προς το παρόν θα αρκεστούμε στην προσωπική προσευχή στο σπίτι μας, σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη ότι «Συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο όσον αφορά στα αεροδρόμια. Έχουν ελεγχθεί 15 πτήσεις και 724 άτομα από Παρίσι, Βρυξέλλες, Ζυρίχη και Ντόχα.

 

«Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές»

 

«Στην πατρίδα μας εμείς οι Έλληνες με τη στάση μας γινόμαστε παράδειγμα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Με αυταπάρνηση και γενναιότητα κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει. «Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές» το νέο σλόγκαν.

 

Σε ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενο συγχρωτισμό την Μεγάλη Παρασκευή σε εκκλησίες ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου λέγοντας ότι «Θέλετε να μου πείτε ότι κάποιοι πιστοί είναι πιο πιστοί από τους Ιεράρχες μας; Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».