Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 43 νεκροί συνολικά - 56 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 43 νεκροί συνολικά - 56 νέα κρούσματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε μία ημέρα καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.212.

Στο ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πλέον 43. Τριάντα δύο ήταν άνδρες και 11 γυναίκες. Πάνω από το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. 

Συνολικά 72 άτομα είναι διασωληνωμένα, 14 γυναίκες και το υπόλοιποι 81% άνδρες, με μέση ηλικία 65 ετών. Πάνω από τους μισούς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 15.961 τεστ. 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση της αποθεραπείας των κρουσμάτων. Αυτή η δράση, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, θα εξασφαλίσει πολύτιμο χώρο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις επόμενες εβδομάδες. 

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αποτελούμενο από δύο γιατρούς και δύο νοσηλευτές, μετέβη στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στο πλήρωμα. Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης νοσηλευόμενου ασθενή επιβάτη, ο οποίος εξετάστηκε την Κυριακή και βρέθηκε θετικός. 

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν. Όπως βλέπουμε και στην πατρίδα μας να μένουμε στο καλό σενάριο. Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτήν τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε. 

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 738.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στην ίδια περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω 35.000 άτομα, ενώ στον αντίποδα 156.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι στη φάση ενεργής νόσου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί πάνω από 359.000 κρούσματα και 23.461 θάνατοι. Μόνο στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.700 άτομα. 

Το πρωί δόθηκε στη δημοσιότητα ο νέος χάρτης του ΕΟΔΥ με τα αναθεωρημένα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας ο νέος κορωνοϊός έχει «χτυπήσει» τις πιο παραγωγικές ηλικίες, αφού, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν οι μισοί απ' όσους έχουν νοσήσει (σ.σ. μέχρι και την Κυριακή) στη χώρα μας είναι ηλικίας από 40 έως 64 (ποσοστό 47,2%). Το 26,8% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18 έως 40 ετών.

Οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, άνθρωποι από 65 ετών και πάνω, μολύνονται σε ποσοστό 23%, ενώ, στον αντίποδα, τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2,9%. Ωστόσο ενδέχεται το πραγματικό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο, καθώς, όπως σημειώνεται, τα παιδιά εξετάζονται σπανιότερα για τον κορωνοϊό από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται στην Αττική και ακολουθούν άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη έκθεση του πληθυσμού στον ιό.

Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ, ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν δεν έχει καταγράφει επισήμως κάποιο κρούσμα κορωνοϊού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM