«Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους» - SOS από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

«Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους» - SOS από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης Facebook Twitter
1

Οι μάσκες και τα γάντια που φορούν οι πολίτες για την προστασία τους από τον κορωνοϊό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύλωσης (ΕΟΑΝ) εξέδωσε οδηγίες τονίζοντας ότι για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού αυτά τα προστατευτικά μέσα δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ, Γιάννη Σιδέρη, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».

«Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό», αναφέρει, προειδοποιώντας πως ο «κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα, ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

«Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού. Βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής», τονίζει ο Γιάννης Σιδέρης.

«Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών [...] όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα "ύποπτο" υλικό σε μονάδα διαλογής».

Ο ίδιος επικρίνει την πρακτική ορισμένων να πετούν τις μάσκες και τα γάντια τους στον δρόμο. «Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ελλάδα / Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος συμμετείχε στην κινητοποίηση χωρίς να έχει συγγενική σχέση με τα θύματα, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, να στηρίξει το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για εκταφή της σορού του γιου του
LIFO NEWSROOM
Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Ελλάδα / Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Η μητέρα κατήγγειλε ότι, παραλαμβάνοντας το παιδί της το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο χείλος του
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Δυστυχώς, εκεί που τα πηγαίναμε καλά από Μάρτιο μέχρι Μάιο, τώρα έχουμε μία εκτίναξη των κρουσμάτων και νέες εστίες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, λέει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM
Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

Ελλάδα / Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

«Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, στο Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία και τη δυτική Πελοπόννησο», αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
για 1000στη φορά: ο κοσμος ακομα δεν εχει ενημερωθεί σωστα για τους καδους, ειδικα γιατι ειναι τοσο γενικόλογοι σε αντίθεση με τους χωριστούς καδους για χαρτι, γυαλι, μεταλο, πλαστικο. Γενικα οτιδήποτε μπορει να σαπίσει η να λιώσει μονο του (βιοδιασπώμενο) δεν μπαίνει στους καδους, (γαντια απο λατεξ/λαστιχο λιώνουν μονα τους, δεν μπορουν να ανακυκλωθούν. ενα αλλο παράδειγμα που βλέπουμε συνεχεία ειναι τα υφάσματα, ρούχα και παπούτσια, που καταλήγουν στην ανακύκλωση, επειδη ο κοσμος θεωρει οτι επειδη δεν τρώγονται, οπότε πανε στην ανακύκλωση, που ειναι επίσης λάθος.