Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 20 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 20 διασωληνωμένοι Facebook Twitter
0

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σε 24 ώρες στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 495, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Από αυτά 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Ενενήντα ασθενείς νοσηλεύονται και είκοσι είναι διασωληνωμένοι. Δεκαεννέα έχουν πάρει εξιτήριο. Τρεις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα κατέληξαν από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο. Αν και ο κ. Τσιόδρας δεν αναφέρθηκε ρητά στον συνολικό απολογισμό, το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανεβάζει πλέον τον αριθμό των νεκρών στους εννέα.

Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οι δυο εξέπνευσαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο τρίτος σε νοσοκομείο της Κοζάνης. 

Σε 184 χώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 10.500 θάνατοι. Όπως επεσήμανε όμως, σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμάται πως καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας καθώς το 45% κρουσμάτων και το 50% θανάτων έχουν καταγραφεί στην γηραιά ήπειρο. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στην Ελλάδα είναι τα 72 έτη. 

Η πορεία της νόσου θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων και ακριβή εικόνα οι ελληνικές αρχές θα έχουν σε περίπου δύο εβδομάδες. Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να προφυλαχθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και επανέλαβε πως είναι σημαντικό να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ασθενείς που νοσούν ταυτόχρονα. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 7.200 δείγματα.

Ο κ.Τσιόδρας τόνισε πως πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις υπογραμμίζοντας σε αυστηρό ύφος πως «δεν είναι διακοπές» και οι μετακινήσεις κατοίκων από τις πόλεις στα χωριά και στα νησιά αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ολόκληρα νησιά να εκτίθενται στον κορωνοϊό από επισκέπτες και παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα. Ο ίδιος επέκρινε την στάση ορισμένων πολιτών που επιχείρησαν να  προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους χωρίς σχετική ανάγκη. 

  

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση να αποφευχθούν οι συναθροίσεις. Τα περισσότερα κρούσματα όπως είπε, έχουν εντοπιστεί στην Αττική αλλά κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις. «Η Πολιτεία ξέρει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από όλους εμάς εξαρτάται αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ