Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης έχουν τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική.

 

Σύμφωνα με το Έθνος, καλυμμένες είναι μόλις οι μισές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε κλήσεις πολιτών για ληστείες, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα, καθώς τα τμήματα διαθέτουν κυρίως προσωπικό μεταξύ άλλων για φυλάξεις και μέτρα ασφαλείας, στα οποία διατίθενται μέχρι και οι διοικητές των Τμημάτων οπότε απουσιάζουν για ώρες.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, μεγάλα Αστυνομικά Τμήματα πυκνοκατοικημένων περιοχών λειτουργούν το βράδυ με μόλις ένα ή δύο άτομα, ενώ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και στα κρατητήρια, που πολλές ημέρες είναι κλειστά για να απολυμανθούν από μεταδοτικές ασθένειες. 

 

Σχετικά με τα οχήματα, υπάρχουν εφτά που ανήκουν στην Ασφάλεια για συνολικά 19 τμήματα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών.

 

«Όταν κλείνουν τα κρατητήρια για να απολυμανθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε άλλα Τμήματα και έτσι ξεκινά ο Γολγοθάς που συνίσταται: Σε ποια Τμήματα θα τους πάμε; Με τι οχήματα θα γίνει η μεταγωγή τους; Πού θα βρεθούν οι αστυνομικοί για τη μεταγωγή τους; Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: Οι αλλοδαποί αν είναι για διοικητική απέλαση δεν πρέπει να κρατούνται σε Αστυνομικά Τμήματα. Αν είναι ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι που εκκρεμεί η εύρεση χώρου σε κάποια δομή για τη διαμονή τους και πάλι δεν πρέπει να παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων. Δυστυχώς όμως τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται. Ανθρώπινες ζωές είναι στοιβαγμένες στα κρατητήρια των Τμημάτων, με έλλειψη αστυνομικών για να διατεθούν ως σκοποί κρατητηρίων. Έτσι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, που δεν είναι τις περισσότερες φορές Αξιωματικός, καλείται να εκτελέσει υπηρεσία έχοντας διπλά καθήκοντα με υποχρεώσεις και ευθύνες», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής, Κανέλλος Νικολάου. 

 

Χρωστούν 750 ρεπό στο τμήμα Εξαρχείων

 

Την ίδια στιγμή στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες προσαγωγές από τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή, λόγω της υποστελέχωσης οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις για το προσωπικό ξεπερνούν τις 750, σύμφωνα με το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής. 

 

«Το ΔΣ του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α., το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών συναδέλφων, οι οποίοι υπηρετούν στα κεντρικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, από τα οποία τμήματα προκύπτει ότι οφείλονται χιλιάδες ημερήσιες αναπαύσεις προς το προσωπικό (...). Το ΔΣ του ΣΕΦΕΑΑ, πάντα μέσα στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και με γνώμονα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, στις 19/02/20, θα συναρτηθεί με τον Ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, κ. Σκούρα Ιωάννη, ώστε να του γνωστοποιήσει τα παραπάνω, αναζητώντας λύση στα πολλαπλά προβλήματα, ώστε να μην βιώνουν οι συνάδελφοι έναν εργασιακό μεσαίωνα», αναφέρουν οι συνδικαλιστές. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr