Αποκάλυψη Spiegel: Στη δημοσιότητα βίντεο με pushbacks στον Έβρο

Αποκάλυψη Spiegel: Στη δημοσιότητα βίντεο με pushbacks στον Έβρο Facebook Twitter
8

Αίσθηση προκαλεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Spiegel για τα pushbacks που δημοσιοποιεί βίντεο με  παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς στην Τουρκία μέσω Έβρου.

«Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητούσε πάντα ότι διενεργούσε παράνομα pushbacks στα σύνορα με την Τουρκία. Δεν στέλνουμε από τον Έβρο πίσω στην Τουρκία ανθρώπους που ζητούν προστασία χωρίς την εγγύηση μια δίκαιης διαδικασίας ασύλου, λεγόταν. Ακόμα και εάν πολλοί πρόσφυγες, εδώ και χρόνια, αυτό ακριβώς ισχυρίζονται. Τώρα βίντεο που δόθηκαν στο Spiegel και τα αξιολόγησε η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, δείχνουν για πρώτη φορά ένα τέτοιο pushback στον Έβρο. Έξι πρώην και νυν αστυνομικοί και στρατιώτες δήλωσαν στο Spiegel ότι τέτοιου είδους επαναπροωθήσεις γίνονται συστηματικά στον Έβρο», γράφει το Spiegel Online.

Στο δημοσίευμα αλλά και στο βίντεο που το συνοδεύει αναλύονται καρέ-καρέ οι σκηνές που διαδραματίζονται, οι άνθρωποι, τα ρούχα τους και τα παπούτσια τους, ακόμα και τα δέντρα, οι σκιές των δέντρων και το ποτάμι. Ανάμεσα στο οπτικό υλικό «είναι και λήψεις από το κινητό πιθανότατα κάποιου Τούρκου συνοριοφύλακα». Σύμφωνα με την αξιολόγηση της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture από το πανεπιστήμιο Goldsmith του Λονδίνου οι σκηνές πρέπει όλες να ελήφθησαν «στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ 10:30 και 12:30».

Πρακτική που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες

Το Spiegel επισημαίνει πως οι επαναπροωθήσεις χωρίς την έγκριση των προσφύγων είναι παράνομες και αντίκεινται τόσο στην Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων. «...Ο εκπρόσωπος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε απαντώντας στις κατηγορίες του Spiegel ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό. Η ελληνική συνοριοφυλακή δρα πάντοτε στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες, απάντησε. Την πρόταση του Spiegel να δει τα βίντεο την αρνήθηκε, δεν είναι απαραίτητο να διερευνήσει περαιτέρω τις κατηγορίες του Spiegel, δήλωσε".

To δημοσίευμα επισημαίνει πως «τα βίντεο είναι σημαντικά γιατί είναι μέχρι τώρα οι πιο επιβαρυντικές ενδείξεις για τα pushbacks». Και το δημοσίευμα καταλήγει πως «η ελληνική αστυνομία μετά από εσωτερικές έρευνες δεν μπόρεσε ποτέ να διαπιστώσει, όπως λέει, κάποια λανθασμένη συμπεριφορά. Πρόσφατα μέχρι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε σε ένα άρθρο του Spiegel για pushbacks. Μιλώντας στην Handelsblatt δήλωσε πως δεν έχει παρόμοιες πληροφορίες. Μετά όμως και τις πρόσφατες ενδείξεις θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να διατυπώνει τους ίδιους ισχυρισμούς».

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Και αυτες ειναι οι "ειρηνικες" επαναπροωθησεις!Γιστι υπαρχουν κσι οι "αλλες" για τις οποιες υπαρχουν πολλες καταγγελιες:Φασιστοειδη με καλυμενα προσωπα να σαπιζουν στο ξυλο ανυπερασπιστα ατομα, να τους κλεβουν οτι πολυτιμο εχουν πανω τους και να τους διωχνουν πισω!Ο,τι κανανε δηλαδη και στα ελληνο-αλβανικα συνορα πριν απο 25-30 χρονια...
Ουάου, τι αποκάλυψη κι αυτή από το Spiegel. Μας είπε κάτι που δε ξέρει κανείς. Η επόμενη αποκάλυψη ποια θα είναι που θα μας ρίξει από τα σύννεφα; Πως η τουρκική κυβέρνηση εμπλέκεται στις ροές των μεταναστών προς την Ελλάδα ή πως οι ίδιοι οι μετανάστες τρυπούν τις βάρκες τους ώστε να αναγκαστούμε να τους περισυλλέξουμε;
Όταν το κάνουν Έλληνες στον Έβρο και τους πάνε Τουρκία: παράνομο, κατά των δικαιωμάτων, κεντροευρωπαϊκές εφημερίδες γράφουν άρθραΌταν το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και τους πάνε Ελλάδα: νόμιμο (και ηθικό), είστε ήδη σε ασφαλή χώρα, Δουβλίνο ΙΙ
Για την κυβέρνηση της Γερμανίας που θέλει να κανει την Ελλάδα αποθήκη ψυχών και δεν δέχεται σχεδόν κανέναν πλέον στο έδαφος της το συγκεκριμένο καθώς πρέπει έγκυρο έντυπο θα γραψει τίποτα ???
@Ηροστρατος Εχεις δίκιο,είμαστε στα ίδια οικονομικά μεγέθη με την Γερμανία και μπορούμε να σηκώσουμε το ίδιο βάρος με αυτούς ...Επίσης το ότι έχει βουίξει όλη η Ευρώπη για τον τροπο που η Γερμανία κοιτάει απλά να ρίξει το βάρος στους άλλους (με 1000δες σχετικά δημοσιεύματα και δηλώσεις )δεν σου λέει τίποτα.Ε,λογικά κατι θα ξέρεις παραπάνω εσυ...