Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και, ήδη από τα ξημερώματα, έχουν τεθεί σε ισχύ τα πρώτα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, από την ΕΛ.ΑΣ.

 

Πολλοί δρόμοι στο κέντρο της πόλης θα παραμείνουν απροσπέλαστοι σχεδόν όλη την ημέρα, ενόψει των μαζικών εκδηλώσεων μνήμης και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί, ενώ η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων σε ορισμένους δρόμους ισχύει ήδη από τις 5 τα ξημερώματα.

 

Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί

 

Σε επιφυλακή βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ΔΙΑΣ ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας Αττικής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 10 π.μ, σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

 

Στις 12:00, είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση των μαθητών, στα Προπύλαια, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ανάλογη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη και για τις 6:00μ.μ.

 

Κλειστός ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» 

 

Από τις 9π.μ θα κλείσει και ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο και οι συρμοί θα διέρχονται από εκεί χωρίς στάση.

 

Οδηγίες για «ψυχραιμία» στους αστυνομικούς

 

Οι εντολές από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων είναι «καμία ανοχή σε βίαιες ενέργειες και έκτροπα με καταστροφές περιουσιών και παραπομπή στην δικαιοσύνη όποιων τα προκαλέσουν». Η ΓΑΔΑ έχει καταρτιστεί σχέδιο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση επεισοδίων και συλλήψεις, αλλά ταυτόχρονα, όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός, έχουν δοθεί διαταγές, οι αστυνομικοί να δείξουν ψυχραιμία και να μην προκαλέσουν. Υπενθυμίζεται πως οι πολλαπλές καταγγελίες για αναίτια και υπερβολική χρήση βίας κατά τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο είχαν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων πριν από δύο μόλις εβδομάδες.

 

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας από τις 10π.μ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας Αττικής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αρχίσουν στις 10 το πρωί και θα αρθούν πλήρως στις 7 το πρωί του Σαββάτου.

 

Η κυκλοφορία θα διακοπεί σε όλο το μήκος των οδών:

-Αθ. Διάκου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού

-Λ. Βασ. Αμαλίας

-Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Χαλκοκονδύλη, Σπ. Τρικούπη, Θεμιστοκλέους, Εμμ. Μπενάκη, Ζωοδόχου Πηγής, Χαρ. Τρικούπη, Μαυρομιχάλη, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, καθώς και

-στις πλατείες Ομονοίας, Συντάγματος, Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), Κάνιγγος και Εξαρχείων και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό.

 

Από τις πέντε τα ξημερώματα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στις παρακάτω οδικές αρτηρίες:

 

• Λ. Αλεξάνδρας σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά Οδό έως την πλατεία Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

• Ρηγίλλης, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Γεωργίου Β΄ και Βασ. Σοφίας.

• Υψηλάντου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μ. Πετράκη και Ηροδότου.

• Κόκκαλη, Μάρνη, στο τμήμα της από την Πλατεία Βάθης έως την οδό Πατησίων.

• Στουρνάρη, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαΐμη και Γ΄ Σεπτεμβρίου,

• Μπουμπουλίνας

• Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Μάρνη έως την πλατεία Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

 

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.