Αυστηρό μήνυμα στον Λίβυο πρέσβη, αλλά και σε  Άγκυρα μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε, μεταξύ άλλων, για την αμφισβήτηση από την Τουρκία της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, τη συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού.


Όπως εξήγησε, η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».


«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.


Ως προς τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία, τονίζοντας, μάλιστα, πως ιδιαίτερα με το δεύτερο μνημόνιο, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.


Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο Σάρατζ δεν έχει την εξουσιοδότηση για να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία ως πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου του συμβουλίου υπουργών της Λιβύης στο οποίο απαιτείται ομοφωνία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι απολύτως βέβαιο ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Εξήγησε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι' αυτό είχε συνομιλήσει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίσει ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό, είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

 

Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει». 

 

Επισπεύδεται η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο

 

Ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακρόχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει δέκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες. Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα».

 

Η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της

 

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις τουρκικές κινήσεις, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων: «Δεν μπορώ να την προβλέψω τις τουρκικές κινήσεις. Εγώ λέω ξεκάθαρα ποια είναι τα ελληνικά όρια και δεν είναι όρια που βάζουμε εμείς, η κυβέρνησή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι όρια εκ του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτώμενος περί ενδεχόμενης κρίσης με την Τουρκία και της στάσης των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ευκταίο η Ελλάδα να έχει δίπλα της «και τους Ευρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους» αλλά οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της: «Υποχρέωσή μας είναι ξεκάθαρη να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και μόνοι μας. Δε λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι προβλέπω ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ότι μπορούμε ακριβώς για να είμαστε μόνοι μας. Και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή».