ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Ανασύρθηκε η σορός του ενός δύτη - Αύριο η επιχείρηση για τον δεύτερο

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Ανασύρθηκε η σορός του ενός δύτη - Αύριο η επιχείρηση για τον δεύτερο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ανασύρθηκε το απόγευμα η σορός ενός εκ των δύο δυτών που, χθες αργά το μεσημέρι, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους σε υποθαλάσσιο σπήλαιο στην Κάρπαθο

Οι δύο άνδρες είχαν βουτήξει χθες το μεσημέρι σε υποθαλάσσιο σπήλαιο, στην περιοχή του Σωκάστρου, μαζί με έναν φίλο τους. Η σπηλιά είχε βάθος περίπου 45 μέτρων. Όταν ο τρίτος άνδρας επέστρεψε στην επιφάνεια και διαπίστωσε ότι οι φίλοι του δεν είχαν ανεβεί, άρχισε να ανησυχεί. Η ώρα περνούσε και καθώς δεν έδιναν σημεία ζωής, ο άνδρας ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους. 

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και τελικά οι δύο σοροί εντοπίστηκαν στα 15 μέτρα από την είσοδο τη θαλάσσιας σπηλιάς, από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού. Η ορατότητα που είχαν ήταν μόλις στα πέντε εκατοστά. Όπως όλα δείχνουν η κακή ορατότητα σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή αποθέματα οξυγόνου, τους οδήγησαν στον θάνατο.

Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου σήμερα το μεσημέρι. Οι αξιωματικοί κατέβηκαν με σκοινί ώστε να μην χάσουν τον προσανατολισμό τους και την υποθαλάσσια διαδρομή της επιστροφής. Παράλληλα, με δυνατούς φακούς, κατάφεραν να βρουν τις σορούς και νωρίς το απόγευμα ανέσυραν την πρώτη. 

Οι δύο δύτες ήταν ηλικίας 30 και 65 ετών αντίστοιχα. Η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να συνεχιστεί η επιχείρηση απόψε. 

Σύμφωνα με έναν ιδιώτη δύτη που ήταν πρώτος βούτηξε στην περιοχή, προκειμένου να βοηθήσει τους άνδρες της ΜΥΑ ο νεκρός, η κατάδυση που επιχείρησαν οι δύο δύτες ήταν πολύ δύσκολη καθώς εισήλθαν σε υποθαλάσσια χαράδρα. «Ακόμα και από τις φυσαλίδες, όπως διαπιστώσαμε στη σημερινή επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, δεν έχεις ορατότητα. Μάλλον επικράτησε πανικός».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο δύτες έκαναν το λάθος αφενός να μην φέρουν μαζί τους επιπλέον μπουκάλες αέρα παρά «μόνο μια μπουκάλα ο καθένας», ούτε έστησαν έναν οδηγό με σκηνή για να βρουν την έξοδο της σπηλιάς. «Από θαύμα βγήκε ο τρίτος δύτης γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ το οποίο χρησιμοποίησε ως "οδηγό»" για να βρει την έξοδο σε συνδυασμό με έναν κιούρτο για γαρίδες που του έδωσε να καταλάβει πού βρισκόταν», είπε.

Η σορός μεταφέρθηκε στην περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση.

 
Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ